Glastest: Whiskyglas till riktigt starka öl

, , Inga kommentarer

Ibland vill man testa någon riktigt stark öl, något som börjar närma sig starkvin eller likörer i alkoholstyrka. I dessa fall är det kanske inte alltid läge att plocka fram sin favoritkupa som är gjord för 40 cl öl. Men vad ska man egentligen dricka dem ur? Jag testade en Brewdog Tokyo i ett par olika glas som är gjorda för starkare varor.

Från vänster till höger i bilden har vi ett Rock, ett Perfect Dram, ett rocksglas från Duka, CBC-glaset och whiskyprovarglaset som flera svenska festivaler använder. I stort sett två rocksglas och tre små kupor som liknar varandra rätt mycket.

Rock öppnar upp doften och smaken mycket, där mängder av choklad lyfts fram medan alkoholen döljs förvånansvärt väl. Perfect Dram lyfter istället fram spritigheten, särskilt i doften, men även smaken blir märkbart stickigare. Intrycken av de andra smakerna blir därmed svårare att ta till sig.

Rocksglaset från Duka öppnar upp smakerna ännu lite mer än Rock gjorde och lyfter särskilt fram fruktigheten i ölen. CBC-glaset ger liksom Perfect Dram en något stickig smak och lyfter fram spritigheten. Beskan blir dessutom tydligare, på gott och ont. Whiskyfestivalprovarglaset liknar de andra två kupade glasen men ger något mjukare smaker.

Inte helt överraskande är glasen som liknar varandra också väldigt liknande i hur de påverkar smakupplevelsen. De skillnader som beskrivs ovan mellan de liknande glasen är små och kan lika gärna bero på att man upplever olika klunkar lite olika. Mer överraskande var däremot att rocksglasen skulle knäppa kuporna på näsan. Kanske kan det förklaras av att aromerna får mer utrymme att sprida sig i glaset och att de ger en större vätskeyta. För om skillnaden mellan glasen som liknade varandra var små var det verkligen tydliga skillnader mellan rocksglasen och kuporna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar