Ölrecension: Beer Studio One

, , Inga kommentarer

Trodde du att det här skulle bli en släppfri vecka på Systembolaget så trodde du fel. På torsdag är det nämligen webblansering av Beer Studios ettårsjubileumsöl, kort och gott namngiven One. Darren själv vill inte riktigt säga om det är en DIPA eller barley wine och sanningen är väl att det ligger någonstans i gränslandet. Stilen må vara svårplacerad men kvaliteten är lättare, och den är hög.

Jag besökte Beer Studio i januari 2014 då det var nästan nyöppnat. Alla flaskor handbuteljerades då med beer gun, de allra första faten fylldes under besöket och ingen av standardölen var färdigutvecklade. Sedan dess har de kommit en lång bit framåt och det blir väldigt tydligt när man provar jubileumsölet One.

Det Umeåbryggeriet lyckas med i One är nämligen att ha en tung, smakrik maltkropp och samtidigt få fram rejäla humletoner. Ölen är söt med tydliga karamelltoner och en hel del drag åt sockerkaka. Ganska typiska DIPA-smaker, men ett snäpp kraftigare. Däremot håller det sig ifrån att bli kantigt eller stickigt och är istället mjukt och lent.

Humlen känns ändå lika fräsch och pigg som i en betydligt lättare öl och de fruktiga smakerna får ta mycket plats. Här finns söt grapefrukt, apelsin, exotisk frukt och melon. Kalaset avslutas med en medelstark, välavvägd beska.

Med lite mer funderande vill jag hellre placera den som DIPA än barley wine. Man måste kanske inte alltid kategorisera öl men det är en klar hjälp för vilka förväntningar man sätter på en öl och den som baserar sitt köp på att det är en DIPA blir nog mer nöjd än den som baserar det på att det är en barley wine.

Beer Studio One släpps i en webblansering nu på torsdag den 12/3. 1008 flaskor på 33 cl finns tillgängliga och kommer kosta 69 kr styck.


Den recenserade ölen var ett varuprov.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar