Spanska stjärnskottet Edge Brewing finns nu i Sverige

, , Inga kommentarer

Barcelonabryggeriet Edge utsågs nyligen till bästa nya bryggeri i världen 2014 på ölsajten Ratebeer.com. Häromveckan dök de upp på svenska krogmarknaden. Ett halvdussin av deras öl har hittat in i importören Beer Enthusiasts sortiment. Ett första test tyder på att det kan ligga något bakom den där utmärkelsen.

Bryggeriet drivs av två utflyttade amerikaner som tagit med sig den amerikanska ölkulturen till Spanien och Barcelona. Naturligtvis finns det då en hel del pale ales och IPA i deras repertoar, men också saisons och andra läckerheter.

Av de två öl jag hunnit prova var det just en saison som stod ut. Powerplant var deras allra första öl och saisonjästen får här fritt spelrum. Frukter, tuttifrutti och kryddor får leva loppan i en smakprofil som är ordentligt utfylld och dessutom bjuder på tuggmotstånd. En karaktärsfull öl som har något eget istället för att kännas som en billig kopia av någon mer känd öl.

Utöver Powerplant är det tre varianter på IPA, en pale ale och en amber ale som letat sig in i Sverige än så länge. En av dessa IPA är Hoptimista Cascade som visar upp den klassiska humlen från en ny sida, med en juicigare karaktär än vad man brukar hitta i Cascadekryddade öl. Spännande och gott.

Att döma av dessa två öl lyckas Edge göra bra öl som dessutom plockar fram nya vinklar att betrakta drycken från. Jag ser framemot att prova de andra fyra ölen som finns i Sverige.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar