Ölrecension: Nils Oscar Vinterbrygd

, , 1 kommentar
Att Nils Oscar släppt en vinteröl på folkölshyllorna hade jag helt missat. Fram tills att jag nyligen var och hämtade ut ett paket på lokala närbutiken och då såg att Nils Oscar Vinterbrygd fanns på utförsäljning. Bara att gå in och köpa några flaskor med andra ord. Det behövde jag inte ångra, Vinterbrygd är nämligen en riktigt bra folkis.

Varför det var utförsäljningen på ölet vet jag inte riktigt. Det är långt kvar till bäst före och trots det fina vädret den senaste tiden är väl början av mars lite tidigt att få panik över osåld vinteröl. Det var ingen liten prissänkning heller, nedsatt från 19,90 kr till 5 kr. Nåväl, det är ju dumt att klaga på bra priser.

Vinterbrygd är (i mitt tycke) något mellanting mellan amber ale och brown ale, med inslag av amerikansk humle. Maltig framtoning i doften som visar upp både rostat bröd och milda toner av hårdare rost, som av choklad eller kaffe. En lätt ton av hö smyger sig också in och pustar förbi näshåren lite försiktigt.

Smaken går mer åt mörkt bröd och är inledningsvis ganska fyllig. Vidare dyker de rostade tonerna upp igen, innan smaken börjar tunna ur. Just när man blev påmind av den något tunna avslutningen att det ändå är en folköl man dricker så hoppar lite fruktiga toner in i smakpaletten. Ingen humlebomb, inte ens nära, utan en liten men härlig och uppfriskande humletouch.

Jag hade inte haft några problem att betala fullpris för den här ölen, så just nu sitter jag och håller tummarna på att femkronorsflaskorna på min lokala närbutik inte har hunnit sälja slut innan jag hinner dit imorgon för att köpa på mig några fler.


1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson6 mars 2015 kl. 13:30

    Nils Oscars Vinterbrygd har inte nått till min lokala ICA handlare i Lund. De andra folköken från Nils Oscar smakar bra.

    SvaraRadera