Supersur sextett från Upland

, , 2 kommentarer

Upland från Bloomingtong i Indiana har snackats upp en del för deras surisar. Efter att ha varit nöjd med deras Cherry Lambic som inmundigades på en resa till Kalifornien för några år sen var förväntningarna höga inför en avsmakning av sex av deras öl. Det visade sig emellertid att hela sextetten var så full av ättiksyra att de närmast var odrickbara.

På schemat stod alltså en sextett från deras lambicserie, alla gjorda med hela frukter av vardera slag. De sex ölen var Persimmon, Kiwi, Blackberry, Strawberry, Blueberry och Raspberry. Persimon, kaki, sharonfrukt eller vad man nu kallar det på svenska är ju en rätt trevlig frukt (eller bär för den nogräknade) men det gav inte särskilt mycket smak till ölet.

Övriga bär lämnade lite mer karaktär till ölet men allihopa hade ett stort fel gemensamt. De var alla rejält överladdade med ättiksyra. Lite som att dricka vinäger eller inläggningslag med fruktsmak med andra ord. Det dröjde inte länge innan det började bränna i både hals och mage.

Allihopa har lagrats med frukt/bär på ekfat så det ligger förstås nära till hands att gissa på att det helt enkelt kommit in för mycket syre i faten, något som gynnar ättiksyraproduktion. I begränsade mängder kan förstås ättiksyra vara passande i en suring men här var det så mycket att det blev odrickbart. Trots att vi delade flaskorna på nio personer vaskade jag större delarna av mina smakprov. Det gick alltså inte ens att få ner 10 cl av vardera öl. Det här var fallet för alla provare.

Som en liten extrakontroll plockades det fram en Cantillon Mamouche för att få en liten surhetsreferens. Det gjorde egentligen bara den extrema syran i Uplandölen mer påtaglig, då Mamouche (som definitivt har en rätt påtaglig syra) kändes ordentlig snäll i jämförelse.

När sex flaskor av sex olika öl från två olika omgångar har samma problem är det knappast en fråga om dåliga flaskor eller dylikt. Tycke och smak är förstås subjektivt och personligt. Några rätt och fel finns inte. Ändå förefaller det relativt märkligt efter den här upplevelsen att öl från Upland är så eftertraktade som de faktiskt är.

2 kommentarer:

  1. En lite skitnödig kommentar kanske, men LAMBIC ifrån USA.... visste inte att pajottenland sträckte sig ända bort till USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför skulle man bara kunna göra lambic i Pajottenland? Så länge man jobbar med rätt metoder och ingredienser ser jag inga besvär (om just de här ölen passar in på det vet jag dock ej). Då känns det väl mer angeläget att fundera på om alla öl som görs i Belgien och kallas lambic borde göras det.

      Radera