Eskilstuna Ölkultur blickar söderut - förbereder för spansk import

, , 2 kommentarer

Medan Eskilstuna Ölkultur koncentrerar sig allt mer på den regionala marknaden har de också börjat blicka mot sydligare breddgrader för att utöka sin verksamhet. De är nämligen på väg att ta steget till att bli importör. Till att börja med tittar de på spanska bryggerier. Jag och ett par andra öltyckare bjöds in för att prova några av deras kandidater.

Den spanska mikrobryggerinäringen är på starkt uppgående och en del spanska hantverksöl har börjat leta sig in på den svenska marknaden. Edge, Nomada och Naparbier hör alla till Spaniens mest kända småbryggerier och hela trion har dykt upp i Sverige under senaste halvåret.

Spansk öl sträcker sig bortom dessa tre och den här provningen visade direkt att det finns fler spanjorer som kan sin bryggning. Det var också några som skulle behöva lite mer tid på sig att hitta rätt, men en tanke med provningen var att sålla ut dessa och vaska fram de som är tillräckligt bra för att introducera på den svenska marknaden.

Ett litet tecken på att Spanien ändå har mycket utveckling kvar att gå igenom var att några av de bästa ölen för kvällen kom från fantombryggeriet Biir som brygger sina öl i Belgien. Deras belgoinspirerade öl var riktigt bra rakt igenom, med suröl, farmhousea ale, och en humlad klosteröl som blev som en blandning mellan svart-IPA och belgisk dubbel. Allra bäst var dock deras triple-IPA som humlats med nya innehumlen Equinox.

Även La Pirata imponerade och även de har en historia som fantombryggare även om de har hållt sig inom Spanien. Framförallt var deras svart-IPA riktigt imponerande. Svart utan att smaka svart och med massor av härlig humlearom. Skulle lätt köpa flera flaskor om den dök upp på Systembolaget.

Sen fanns det ju även några mindre lyckade öl. De lär ju inte tas in till Sverige, i alla fall inte av Eskilstuna Ölkultur, men om ni ser öl från bryggeriet Kadabra under en tur i Spanien gör ni bäst i att köpa något annat.

Till sist ska också nämnas samarbetsölet Vanilla Black Velvet som bryggts av La Quince och Guneu och levererade precis vad namnet utlovade. Sammetslena chokladtoner toppade med mjuk vanilj. Extremt lättdrucket för sin styrka på 9,5 %, helt enkelt för att den var så otroligt mjuk i smakerna.

Det finns helt klart anledning att se framemot mer spansk öl på den svenska marknaden.

2 kommentarer:

  1. Några nyheter kring detta? Letar desperat efter särskilt Vanilla Black Velvet, verkar vara extremt svår att få tag i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag inte minns fel tar Brewery International, som jobbar med Guneu, in den till Sverige. Jag föreslår att du hör av dig till dem och kollar om/hur/var du kan få tag i den.

      Radera