Ölrecension: Oppigårds/Amager Bridge IPA

, , 1 kommentar

När Oppigårds och Amager går ihop och brygger en IPA tillsammans förväntar man sig närmast ett underverk. När man kollar på mängderna och sorterna humle som använts dämpas inte den förväntan det minsta. Det sköna är att slutresultatet också lever upp till alla förväntningar. Ett botemedel mot humleabstinensen. 

De tjugotretusen flaskorna Bridge IPA kommer från tre bryggningar som utfördes 22:a och 23:e januari. Ölen är alltså buteljerad för bara någon vecka sen, och mycket färskare än så här blir det inte. En del kanske tycker att det tjatas lite väl mycket om färskhet ibland men när man får sätta tänderna i den här ölen fattar man nog varför.

Citra, Cascade, Chinook, Centennial, Columbus och Amarillo samsas i humleprofilen som är full av färsk exotisk frukt med tyngdpunkt på melon, söt citrus och päron. Det känns hur alkoholen lyfter fram smakerna, precis på rätt gräns om att slå över och ge ett störande, spritigt moment i smaken.

Maltigheten är tillbakadragen men stabil, med kaksmak och tuggmotstånd. Honungen som använts ger ingen direkt smak utan har snarare tryckt tillbaka malten en aning utan att göra den tunn. Mot slutet slår fruktigheten över mot nyslaget gräs som glider över i en utdragen beska.

Det påminner på många sätt om en Sculpin, och då menar jag en riktigt färsk Sculpin. Det är förstås ett riktigt fint betyg och det är den här ölen verkligen värd. Om du inte redan gjort det, ta och köp några flaskor, stoppa in dem i kylen direkt och låt dem stå kvar där tills du ska dricka dem. Det är en njutning från första till sista droppen, och kylskåpet hjälper till att bevara all den härliga humlen.

Om jag inte minns fel ska Bridge IPA bryggas igen nere på Amager senare i vår, för att bland annat komma med på Copenhagen Beer Celebration. Så när depån börjat sina kommer kanske en ny chans.


1 kommentar:

  1. God öl. Tycker att den smakar för mycket Citra vilket döljer centennial och cascade, men det är ju en fråga om personlig smak. Kunde med fördel haft lite Simcoe istället, för att få en balans som liknar sculpin mer. Lite för kraftig och utdragen beska. Men kul samarbete! Och framförallt kul med humlefokuserad öl!

    SvaraRadera