Systembolaget uppdaterar sin prismodell - billigare öl till folket

, , 3 kommentarer
Idag har Systembolaget annonserat att de uppdaterar sin prissättningsmodell. I och med detta kommer det rörliga påslaget för alla varugrupper att sänkas något, samtidigt som de fasta påslagen minskar för öl och cider medan de ökar för vin och sprit. Ändringarna träder i kraft först om ett år, den 1 mars 2017.

Idag utgörs Systembolagets prismodell av ett rörligt påslag på 19 % för alla varugrupper, samt ett varugruppsspecifikt fast påslag som för öl ligger på 85 öre. Från den 1 mars 2017 kommer det rörliga påslaget att sänkas till 17,5 % för alla varugrupper. Det fasta påslaget ändras också för samtliga, men på olika sätt. För öl sjunker det från 85 till 75 öre per enhet. För övriga varugrupper ändras det fasta påslaget enligt följande: 
Cider - från 2,70 kr till 1,11 kr
Vin - från 3,50 kr till 5,21 kr
Vin på småflaska - från 1,75 kr till 2,61 kr
Sprit - från 2,70 kr till 5,02 kr

Den totala effekten på kundpriset accelereras något ytterligare av att prispåslaget på öl också leder till lägre moms. Det här betyder sammantaget att de billigaste ölen kommer att sjunka med ca 20 öre i pris per enhet medan öl som ligger kring 25 kr i kundpris och 5 % alkohol idag kommer att sjunka med ca 40 öre i pris. 

Sett ur ett mikrobryggarperspektiv hade det nog varit bättre med en höjning av det fasta påslaget och en större minskning av det rörliga påslaget. Detta hade lett till bibehållna eller ökade priser för de billigaste ölen medan ölen med högre priser hade sjunkit i pris, vilket hade jämnat ut prisbilden. Det i sin tur hade gjort att prisskillnaden i absoluta tal hade minskat, vilket bör gynna ölen från små bryggerier.

Dock bör detta ändå vara positivt för de små bryggerierna som nu antingen kan behålla samma kundpris och få mer egen förtjänst per såld enhet alternativt behålla samma förtjänst per såld enhet till ett lägre kundpris och därmed kunna sälja större volymer.

3 kommentarer:

  1. Faaast eftersom SB beräknar alla priser avrundat på öret och dom flesta leverantörer har väldigt små marginaler så ser vi nog oförändrade konsumentpriser, speciellt när dom flesta har ätit upp skattejusteringarna med rädsla för att förändra konsumentpriset uppåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, oförändrade konsumentpriser är ett möjligt scenario men då får ju bryggerierna större behållning istället, vilket fortfarande är positivt.

      Radera
    2. Men, vi som gillar och vill ha hantverksöl är inte så priskänsliga.
      Personligen lägger jag mycket hellre 40SEK på en riktigt bra öl än 8SEK på en Sofiero.

      Radera