Första besöket på Ölbutikken

, , Inga kommentarer
Trots att jag vid det här laget har varit i Danmark ett flertal gånger sen jag blev ölnörd har jag aldrig lyckats gå till Ölbutikken. Jag har alltid lyckats vara i Köpenhamn på de dagar då de har hållt stängt. Nyligen flyttade de butiken till Istedgade 44 och i samband med det, eller åtminstone tidsmässigt i närheten av det, så började de också hålla öppet fler dagar i veckan och har numera öppet tisdag-lördag. Så när jag åkte till Odense igår hade jag sett till att ha lite tid över i Köpenhamn för att hinna gå dit.

Trots att tåget såklart var 25 minuter försenat (5 minuter för lite för att få någon ersättning på restidsgarantin dessutom) så hann jag gott och väl med ett besök. För er som aldrig varit i närheten av Istedgade så kan man väl säga att det är lite av Köpenhamns Red Light District, kantad av diverse porrbutiker. På den 600 meter långa promenaden från tågstationen till Ölbutikken fick jag faktiskt bara ett sexerbjudande (och sen en gång till på vägen tillbaka). Märkligt ställe att ha en ölbutik kan tyckas men när man väl är inne i butiken så har man glömt bort det helt och hållet. Själva butiken är inte mer än kanske 15-20 kvadratmeter med några få kylar och hyllor, men det som finns att hitta där skriker kvalitet.

Jag visste redan i Katrineholm att vi skulle bli försenade så för att spara tid i Köpenhamn satt jag på tåget och kollade in vad jag ville köpa för något på deras hemsida. Lite tråkigt att inte ha utrymme för att spontant hitta saker när man är i butiken, men tryter tiden så tryter tiden. Resultatet av min shopping blev följande.
Duck-Rabbit Porter, Three Floyds Gumballhead, Three Floyds Alpha King, Port Brewing Mongo IPA, Emelisse Black & Tan Bowmore BA, Goslarer Gose Hell, De Dolle Stille Nacht 2005, Struise Black Damnation III och Left Coast Hop Juice.

De första tre dracks igår kväll på en liten knytismiddag för att fira att danskarna skrivit sin sista tenta och fått sommarlov (och den stora festen kommer ikväll). Portern var torr och trevlig men något tunnare än vad jag föredrar. Till chokladkakan vi åt efter maten lyfte den sig dock. De två ölen från Three Floyds har jag länge viljat pröva och visst var de mycket goda men för omkring 60 kr styck är de inte värda att köpa igen. Hade jag bott i USA och hittat sexpack nära mig så hade jag druckit dem hela tiden.

Mongo och Hop Juice är väl lite småhajpade IPA/DIPA som jag också gärna ville pröva. Kanske blir till en Uppsalaprovning i sommar? Black & Tan från Emelisse är en blandning av deras imperial stout och triple-IPA som legat på Bowmorefat. Jag har gillat det jag druckit från Emelisse tidigare och det här låter ju spännande. Gose är en gammal ölstil från Leipzig med bland annat salt i (och därmed en tysk öl som bryter mot Reinheitsgebot. My god! Ärligt talat så har jag vissa tvivel om att det verkligen är gott men jag vill verkligen passa på pröva en öl av stilen när man väl får chansen. I Black Damnation-serien har jag bara druckit tvåan tidigare och även om jag inte direkt har något hopp att om att prova alla öl i serien så provar jag gärna fler så trean var ett givet köp. Till sist så håller jag på och samlar på mig några äldre årgångar av Stille Nacht för en vertikalprovning, vilket förklarar köpet av den. Jag tror att jag kommer få tag på två till årgångar senare idag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar