Lagringsexperiment: Koff Porter

, , 1 kommentar
Alright, Koff Porter finns inte på Systembolaget så man får nog ta sig till Finland för att hitta en flaska. Vilket jag gjorde förra våren, precis efter att jag startade den här bloggen faktiskt. Då köpte jag två flaskor, drack den ena och la undan den andra i källaren. Det är alltså den senare som jag smaskar i mig i skrivande stund. Jag har inte varit i Finland sen dess så jag har ingen färsk flaska att jämföra med men jag har kvar anteckningar sedan jag drack den första flaskan. Koff Porter är förövrigt en baltic porter på 7,2 % från Carlsbergägda Sinebrychoff, som bland annat står bakom märkena Koff och Karhu.

Vad har då hänt efter 15 månader i perfekta lagringsförhållanden? Jo, den har rundats av och blivit mycket lättdrucken men samtidigt har en del av dess subtila komplexitet försvunnit. Fruktigheten har avtagit och istället har en lätt knäckebrödston dykt upp. Den har fortfarande en läcker karamellton men den har gått från att ligga närmare bourbon till att bli mer åt fudgehållet. Lätt kaffe och bitter choklad finns fortfarande kvar, tillsammans med en tydlig rostad ton som dock inte tillåts dominera över de andra smakerna.

Koff Porter var bra då och den är bra nu. Den har tappat vissa smaker och utvecklat några nya. Jag skulle nog vilja vara lite tråkig och säga att det är lika gott nu som då, men på ett annat sätt. Värt att lagra? Ja, det tycker jag för det är spännande att uppleva dess förändring. Om man nu har vägarna förbi Finland och kan få tag på några flaskor alltså.

1 kommentar:

  1. Drack den här i vintras och blev positivt överraskad då den var riktigt bra. Jag köpte min på Åland men tyvärr bara en flaska.

    SvaraRadera