Sommartårta

, , Inga kommentarer
En platt tårta var det ja
Nu när sommaren, skolavslutningar och studenten närmar sig med stormsteg tänkte jag dela med mig av ett litet tårtrecept som är otroligt enkelt att svänga ihop och dessutom väldigt somrigt. I stort sett gör man en gigantisk havrekaka som botten och har på grädde, vaniljvisp, frukt och bär.

För att göra botten behöver du:
100 g smör
3 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl socker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, häll det över havregrynen och låt det svälla en stund. Blanda i vetemjöl, socker och bakpulver och rör om. Allra sist blandar du ner ägget. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Bred ut smeten så den blir rund och 4-5 millimeter tjock. Den kommer flyta ut något i ugnen så oroa dig inte över att den känns för liten till ytan. Grädda i ugnen i 12-15 minuter, tills den börjar bli gyllenbrun i kanterna. Ta ut och låt svalna.

Vispa 2 dl grädde och 2 dl vaniljvisp. Bred först ut ett lager med grädde på tårtbotten och bred sedan ett lager vaniljvisp ovanpå grädden. Sedan är det bara att dekorera med rikliga mängder frukt och bär efter eget val. Vi brukar alltid ha någon typ av fastare melon, physalis, kiwi och passionsfrukt och sedan varierar vi med något bär, t ex hallon, jordgubbar eller vinbär och kanske lite vindruvor. Det här gör man såklart helt efter egen smak, ett tips är dock att det blir som godast om man tar med en del lite syrligare frukter eller bär så att man får en ordentlig syrlig touch på tårtan.

Till detta kan man till exempel pröva att dricka porter/stout (med eller utan imperial-prefix), barley wine eller fruktlambic. Med en stout eller porter så kommer kombinationen bygga på en fin brytning mellan det rostade och chokladiga i ölen och det fruktiga och syrliga i tårtan, ungefär på samma sätt som kaffe ofta passar bra till efterrätter. Ett barley wine, helst i engelsk stil då jag inte tror att en amerikansk beska gör sig särskilt bra här, bygger mer på att man matchar sötman och bygger harmonier på fruktigheten. Personligen tror jag att det allra bästa är en ordentligt fruktig kriek, t ex Boon Kriek Mariage Parfait som nyligen kom på bolaget eller en Cantillon Lou Pepe Pure Kriek om man råkar ha en sådan liggandes i förrådet. Syra i drycken dämpar syran i maten och vice versa medan den intensiva fruktigheten och den lite lyxiga mandelton man ofta hittar i dessa öl går riktigt fint med tårtans smaker.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar