Lamm+Kriek=Mariage Parfait?

, , 2 kommentarer
När jag klev in i matkällaren för att välja ut en öl till kvällens middag, lammstek och varm färskpotatissallad, så hade jag siktet på något som en red ale eller en IPA. Men så såg jag en flaska Boon Kriek Mariage Parfait stå där bland alla amerikanska öl och tanken slog mig direkt. Varför inte pröva? Alla red ale och IPA fick stå kvar bland hyllorna och istället följde en kriek med upp till middagsbordet. Visst hade jag ett resonemang i mitt eget huvudet om varför det borde funka, men samtidigt var jag lite nervös eftersom jag aldrig prövat en liknande kombination förut.

Kombinationen visade sig bli alldeles utmärkt! Resonemanget jag fört i mitt eget huvud visade sig stämma, det vill säga att körsbärs- och mandelsmakerna gifter sig alldeles utmärkt med möra gotlandslammets blandning av mjukare köttsmak och drag åt vilt. Även till potatissalladen funkade det fint faktiskt.

Potatissalladen gjordes genom att koka färskpotatis och under tiden skiva en rödlök riktigt tunt samt strimla några salladslökar och grovhacka lite kapris. Direkt när potatisen var färdigkokt halverades den och blandades med grönsakerna, samt blandades med lite dressing gjord på rödvinsvinäger, olja, salt, peppar och färsk timjan. Enkelt, fräsch och somrigt!

En varnings finger ska dock höjas. Krieken är rätt rejält syrlig och med en för stor klunk öl så tar syran över hela munnen och slog ut de harmonier som annars bildades mellan mat och öl, så det gällde att klunka med måtta. Råkade man ta lite för mycket var det snabbt åtgärdat med en tugga på brödskivan. Så länge man höll sig i skinnet och inte tog för stora klunkar var kriek och lamm alltså en alldeles jättetrevlig kombination.

Enda frågan som återstår för mig är om denna ljuvliga sommarkväll ska föräras med något amerikanskt eller om det ska bli att köra igenom IPA is dead?

2 kommentarer:

  1. Intressant kombination. Har själv oftast parat kriek med chokladdesserter, men detta kanske är något att prova. Har precis tagit mig igenom 3/4 av IPA is dead boxen förresten och slutsatsen än så länge är väl att det är mer intressant än jättebra öl. Visst är det kul att lära sig mer om vilka smaker varje humlesort tillför, men då dricker jag hellre single hop öl mer anpassade för humlesorten som t ex Slottskällans Nelson eller Brooklyn Sorachi Ace.

    Det känns också som idén med att få alla ölen på samma teoretiska IBU kanske inte var helt genomtänkt. Det funkade bra med Bramling X:en, men de andra hade gärna fått varit bittrare enligt min åsikt iaf. Speciellt Sorachin blev nästan sliskig, vilket är synd då det är en av mina humlefavoriter.

    SvaraRadera
  2. Det blev IPA-boxen igår för mig också och håller helt med om att Sorachin blev väldigt söt. Inte särskilt goda humlearomer heller. Brooklyn Sorachi Ace är nog faktiskt den enda öl med bara den humlen som jag tycker är bra.

    SvaraRadera