Skön shopping

, , Inga kommentarer
Ni trodde väl inte att shoppingen på Ölbutikken och ölbytet i Odense var de enda öl jag införskaffade under denna Danmarksresa? Nä, klart man passar på att köpa lite nya öl när man får tillfälle. Danmark är väl troligen ett av världens bryggeritätaste länder räknat per capita och de importerar massa roliga öl som inte hittar hela vägen till Systembolagets hyllor. Så det blev några besök på Vinens Verden och HJ Hansen i Odense samt på en vanlig mataffär i Esbjerg för lite shopping. Följande öl inhandlades:

Southern Tier Choklat, Grassroots Seasoned Veteran, Evil Twin Cat Piss, Evil Twin Disco Beer, Stille Nacht 2007, Dark Horse Tres Blueberry Stout och Grassroots/Stillwater/Mikkeller Gypsy Juice.

Fanö Vestkyst, Skälskör Original Stout (från Harboe), Skovlyst Bögebryg och Vestfyen Pale Ale.

Stone Imperial Russian Stout, Founder’s Dry Hopped Pale Ale, Green Flash Stout, Mikkeller Porter, Porterhouse Celebration Stout och Alesmith Speedway Stout.

Så massor av öl blev det och trots att en hel del av dem dracks i Danmark så blev det 17 flaskor att släpa med hem i en rullväska med halvtrasigt hjul. Jag har nu fått ihop Stille Nacht från 2004, 2005 och 2007 samt att jag har från 2009 som släpptes i vintras på Systembolaget, så där blir det en liten vertikalprovning någon gång. Samma sak är tänkt med Bigfoot 2007 som får provas mot förra årets och årets släpp.

Speedway Stout och Stone IRS är två smått legendariska öl som jag väldigt länge har viljat pröva och att de ligger på sjätte respektive tjugoandra plats på RateBeers lista över de högst rankade ölen gör ju inte utgångsläget sämre.

Seasoned Veteran är en "amerikansk saison" som bryggdes för att fira att Ungstrup nått 20 000 ratings på RateBeer. Den är brygd med honung och massor av amerikansk humle och smakar riktigt gott. Len och ljuv honungssötma, saisonens kryddighet och den amerikanska humlens fruktighet når ett sjujäkla fint och intressant samspel. Köp den om ni ser den, jag ångrar lite att jag inte köpte med mig några flaskor hem.

Bögebryg har ingenting att göra med det som en svensk lätt kan tro att det handlar om utan namnet syftar på bokträdet. Man har nämligen bryggt ölen med någon sorts bokextrakt, samt en dos cascade. Trevligt öl faktiskt, lent och fint med många subtila smaker med bland annat en mjuk träton och en nyans av rök, innan det hela avslutas med en lätt citrustouch. Fanö ligger precis utanför Esbjerg så jag ville passa på att pröva något därifrån när jag var i Esbjerg och deras Vestkyst visade sig vara ett bra val, en mycket trevlig APA/IPA med en lagom humledos. Påminde ganska mycket om hur Oppigårds brukar utforma sina humligare öl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar