Lambic till mat

, , 2 kommentarer

Jag har ganska länge gått i tankarna om att skriva något om hur lite ovanligare ölstilar passar till mat och nu har jag äntligen kommit till skott. Först ut blir lambic i dess olika former. Lambicer med sina speciella smaker kan vid en första anblick tyckas svåra att para ihop med mat men faktum är att de är fantastiska matöl.

Om vi startar innan middagen serveras så är såväl en frisk gueuze som en kriek ypperliga som välkomstdrinkar. Förutsatt att dina gäster inte är inbitna ölnördar så kommer denna underliga dryck garanterat funka som en isbrytare och få igång samtalet samtidigt som deras syrlighet kommer få det att vattnas i munnen och reta aptiten. Till maten kommer gueuzen till sin rätt med lätta, fräscha maträtter. Getostsallad är också en fin partner till en god gueuze. Ostens lite funkiga och lätt syrliga smak går grymt bra ihop med ölet.

Sen har vi förstås fisk. Ni som följer bloggen har säkert läst förut att jag inte äter så mycket fisk, men jag kan omöjligt tänka mig att en gueuze till en frisk och fin ceviche kan bli något annat än förtrollande gott. Moules frites, alltså kokta musslor och pommes frites, och gueuze är en klassisk belgisk kombination. Koka gärna musslorna i gueuze eller witbier också. Om du inte vill laga dem själv så är Akkurat i Stockholm smått kända för sina musslor och har också en mycket fin gueuzelista. Överhuvudtaget kan man nog säga att gueuze är lätt och frisk nog för att inte slå ut lättare fisk- och skaldjursrätter medan den stora syrligheten bör vara tillräcklig för att klara av fetare fisk som lax.

Går vi över till fruktlambic så är jag personligen förtjust i en kraftigare kriek med vilträtter och lammrätter. Även lite kraftigare fågel som anka och viltfågel gör sig fint med de syrliga körsbärssmakerna. Här kan man också experimentera på att göra en syrlig körsbärssås på kriek. Sötade fruktlambics kan vara lite väl läskliknande för att dricka som de är tycker jag, men de är grymt goda tillsammans med chokladiga efterrätter. Eller så kan man förstås pröva att blanda sin egen körsbärsstout.
Chokladefterrätt med sötad kriek - himlen

När det kommer till ostar så är jag personligen förtjust i att dricka gueuze till manchego, men även med mellankraftiga stinkande ostar som Stilton funkar fint. Traditionell fruktlambic med parmesan är en kombination värd att prova medan de sötade funkar bättre med färskostar som t ex mascarpone.

2 kommentarer:

  1. Bra och intressant inlägg och tack för länken :)

    SvaraRadera
  2. Denhär informationen hjälpte mig mycket med min ölprojekt som jag måste göra i skolan :) tackar

    SvaraRadera