Mariannes porterstek

, , 7 kommentarer
När jag tidigare i veckan ringde upp Marianne Wallberg, grundare och projektledare för Stockholm Beer & Whisky Festival, för att diskutera en ölbloggarträff på festivalen så hann jag inte mer än att presentera mig själv innan Marianne sa "Jaha, din blogg heter portersteken? Vet du, jag har ett jättebra recept på porterstek, vill du ha det?". Självklart ville jag det, och dessutom fick jag ett sopprecept. Vi hade snackat bort 15-20 minuter på matlagning och vårt gemensamma dalaursprung innan hon frågade "men förresten, vad var det du hade på hjärtat?". Inte hade jag anat att det var en så trevlig människa som låg bakom SBWF. Nåväl, jag kom att tänka på att jag trots bloggens namn aldrig lagt upp något om just porterstek så nu är det dags.

Pappa fyller nämligen år idag så jag tyckte det var kul att laga porterstek till födelsedagsmiddag. Egentligen skulle det ha varit rostbiff till detta men nu hade mamma precis köpt en fransyska av hjort så vi tog den köttbiten istället, vilket funkade fint trots att den även var mycket mindre än angivet. Marianne sa också att man kunde byta ut rostbiffen mot skinkstek om man vill ha något billigare kött, så jag antog liksom att köttsorten inte var det viktigaste i receptet. Marianne var dock extremt noga med att påpeka att det absolut inte ska vara några lagerblad med. Hon pressade även på vikten av goda råvaror, något som jag bara kan ställa mig bakom då det gör stor skillnad. Saften får gärna vara hemmagjord, vi hade kylen full av färsk hemgjord svartvinbärsjuice så det var bara för mig att för mig.

Receptet jag fick av Marianne var som följer, dock är alla mått och mängder ungefärliga då Marianne, precis som mig, ofta höftar med recept som man lagar ofta. Jag använde för övrigt Carnegie och Oppigårds Starkporter.
1,5-2 kg rostbiff (eller skinkstek)
2 olika flaskor goda porter (en 50 cl och en 33 cl, ej folköl)
1,5 dl svartvinbärssaft
1,5 dl soja
20-25 torkade enbär
20-25 hela svartpepparkorn
1,5 tsk timjan

2 gul lökar
5-6 vitlöksklyftor
4-5 morötter
2 tsk bakad leverpastej
arrowrot
2 dl grädde
en skvätt balsamvinäger
cayennepeppar

Ta fram en stor, gärna oval, järngryta och häll i porter, soya, saft och kryddor. Lägg i steken och koka upp. Klyfta under tiden löken och lägg runt steken tillsammans med hela vitlöksklyftor och stora morotsstavar. Koka i en timme, vänd sedan steken och koka en timme till.

Lyft ur steken och packa in den i folie för att vila medan du gör klart såsen. Sila av det som är kvar i grytan och häll tillbaka i gryvätskan. Vispa ner leverpastej och häll i en skvätt balsamvinäger. Red av med lite arrowrot utrörd i en skvätt grädde och häll i resten av grädden.

Smaka av med cayennepeppar. Eventuellt kan man också behöva tillsätta mer grädde. Skiva steken och lägg tillbaka i såsen och servera med potatis.


 
 
Det blev riktigt gott, det enda som inte var perfekt var att det var lite för mycket sojasmak men sådant kan ju bero på vilka märken osv man har på ingredienserna som man använder så jag får helt enkelt tweaka det till de märken jag använder, alternativt testa med andra märken nästa gång.

Till detta delade jag och pappa på tre olika öl medan mamma drack vin. Marianne tipsade om Chimay Blå så självklart prövade vi den till samt att jag slängde in Fuller's London Porter och Mikkeller Jackie Brown. Alla tre passade bra på olika sätt men jag tyckte att portern passade allra bäst till av de tre då den blev härligt gräddig och kompletterade både såsen och köttet väl.

Tårta och andra godsaker åt vi i eftermiddags så någon riktig efterrätt blev det inte nu, däremot delade vi alla tre på den Maui Coconut Porter som mina föräldrar fick av mig när jag var i Danmark senast. Den satt inte alls dumt som en after-dinner-treat. Nu är frågan om man inte ska ta och avsluta kvällen med att dela en Bell's Expedition Stout med pappa.

7 kommentarer:

 1. Tycker absolut att ni ska dela en Expedition Stout kvällen till ära. En mycket bra öl.

  Ni skulle gjort en beer foat med Coconut portern. Coconut porter och vaniljglass är mumma.

  SvaraRadera
 2. Den tanken har slagit mig, men vi hade ingen glass hemma :/ Får kanske be tjejen köpa en ny burk när hon kommer upp om en vecka :)

  SvaraRadera
 3. Johan saften ska ej vara spädd antar jag? Detta ska bli morgon dagens stora begivenhet.
  Mvh Malt.P

  SvaraRadera
 4. Nej, man brukar ju använda outspädd så jag tog det som att man skulle det här också utan att fråga närmare om det. Jag använde dock hemmagjord svartvinbärsjuice, som väl var som ett mellanting mellan koncentrat och färdigutspädd, så jag tog lite mer av den.

  SvaraRadera
 5. Tackar för tips och recept. Det blev en porterstek av fransyska med potmos "americanstyle". T,o,m barnen kan tänka sig att äta rester i morgon så det tar jag som ett bra betyg. Själv är jag kanon nöjd, och den avnjöts tillsammans med en Kurofune Porter från Baird Brewing Co.
  Mången Tack // Malt

  SvaraRadera
 6. Kul att du gillade det! Vilka porter använde du till matlagningen? Det är Marianne vi ska tacka :)

  SvaraRadera
 7. Oppigårds starkporter. Man behöver nog någon som är lite mildare så din combo på bilden är nog strået vassare. Nästa gång blir det med carnegie och någon mer chokladig typ Brooklyn chocolate stout. Då tackar jag Marianne då och dig för inspirationen.// Malt

  SvaraRadera