Maduro, gulingar och skördeöl

, , Inga kommentarer
I torsdags var jag ute med några vänner och letade efter skogens guld - kantareller. Personligen följde jag faktiskt mest med för att det var trevligt att komma ut lite i skogen, jag har nämligen inte varit särskilt förtjust i svamp förut. Vi hittade i alla fall en jäkla massa kantareller och jag kom hem med drygt 800 gram och de andra tre hade lika mycket var. Så med all den svampen bestämde jag mig för att ge kantarellerna en ny chans.

Igår kväll skulle jag, farsan och två vänner till oss åka ut till vår gemensamma vän Lars Lind som driver Sundborns Öl- & Smakupplevelse för lite dryckesprovning. Innan vi åkte dit samlades vi hos oss och kalasade lite på svampen. Vi gjorde en förrätt på smörstekta kantareller på toast. Simpelt men väldigt gott och redan här var jag konverterad till funghins ädla rike. Till detta delade vi på två flarror St Eriks Skördeöl. Den rostiga och mustiga smaken som verkligen fångar övergången mellan sommar och höst passade riktigt fint till svampen, men det blev lite för kraftigt och "överröstade" svampsmakerna något. Ingen katastrof men inte helt optimalt. Så kan det gå när man parar ihop öl som man aldrig har druckit med mat som man aldrig har ätit.

Resten av kantarellerna gjorde vi svampsås av, som vi åt till enkla köttfärsbiffar och potatis från mina föräldrars eget lilla trädgårdsland. Till detta delade vi först på en flaska Maduro Oatmeal Brown Ale från Cigar City och sedan en Sigtuna Harvest Ale. Den senare passade fint till maten och matchade fylligheten väl men den bleknade ändå något i jämförelse med den utmärkta Maduron som satt som ett smäck till det hela. Maten förhöjdes av ölen och ölen förhöjdes av maten. Det enda problemet var att vi hade alldeles för lite av den då vi delade en 12oz-flaska på fyra (på äkta danskt maner). Den kommer också på storflaska till Systembolaget den 1a september och kommer då att kosta 99 spänn. Superb öl till något kraftigare svamprätter. Höstens vinnarkombo skulle jag nog vilja säga.
Bilden såg skarpare ut på kameradisplayen...

Den dära ölprovningen då? Jo, det blev liksom efterrätten på det hela. Jag tänker inte gå in i detalj på den men vi provade 12 olika öl där jag bidrog med hälften och resten kom från Lasses extensiva källare. Några guldkorn var Nils Oscar Barley Wine av årgång 2001 samt Little Korkny Ale 2008 från Nörrebro. Även Cigar City Jose Marti American Porter var jäkligt fin, den skulle kunna beskrivas som en lättare och bättre avvägd variant av Southern Tier Jahva. Efter ölen gick vi in i det lilla spritrummet där vi fick välja en varsin spritsort för Lasse att välja ut något riktigt exklusivt från, samt att Lasse sedan avslutade det med två egna val. Det blev skotsk och japansk whisky, armagnac, grappa, rom och bourbon. Jag bara njöt av stunden och struntade i att skriva upp några namn men för att ge ett hum om vilken upplevelse det var så kan jag väl säga att jag tror att Ardbeg Supernova var den absolut minst exklusiva vi spriten vi provade.

Efterföljande uppdatering: Spritsorterna vi drack var följande
Úe La Riserva dei Cent´Anni
1971 Larressingle Très Vieil Armagnac
George T Stagg 15 Year-old Kentucky Straight Bourbon Whiskey 70,6%
Caroni Trinidad Heavy 1992 61,2% Rum
Ardbeg Supernova 2010 60,1%
Ichiro’s Malt 1986 King of Hearts 55.4%

0 kommentarer:

Skicka en kommentar