Dagbok från 8 dagar i Danmark

, , Inga kommentarer
Tisdag: Åker första klass hela vägen från Falun till Odense tack vare 50% sommarrabatt på första klass för SJ Prio-medlemmar. Hurra! Utnyttjar tiden och gratis internet till att blogga, glo på ölstatistik och nörda loss på BeerSwedenForum. 1,5 timme försenat till Odense och det är en trött man som kliver av tåget kvart i elva på natten.

Onsdag: Min flickvän har bjudit över några kompisar till lunch. Tar en Carlsberg till maten i brist på alternativ. Sämre öl än väntat, god mat dock. Snabbvisit på Vinens Verden innan vi ska vidare till svärföräldrarna i Esbjerg. Lämnar över lite svensk gåvoöl till bekanta. Plockar på mig en vardera av Pikeland Pils, Phoenix Pale Ale och 113 IPA från Sly Fox samt Mana Wheat och Big Swell IPA från Maui, samtliga på burk. Vi får lasagne till middag. Dricker en mycket trevlig Chablis till, i väntan på att mina burkar ska bli kylda. Vin kan ju också vara trevligt ibland!

Vi lär svärföräldrarna spela det fantastiska kortspelet Phase 10. Dricker Mana Wheat och 113 IPA till. Phase 10 är nämligen som bäst med öl till. Mana Wheat har en tydlig ton av konserverad ananas i aromen, lite märklig men spännande och rätt god. 113 IPA känns typiskt östkustsk. Jag kommer sist i kortspelet.

Torsdag: Firar ett mindre jubileum med min flickvän genom att ta färjan över till Fanö och cykla runt och kika lite. Obligatoriskt stopp på Fanö Bryghus där vi delar på en provbricka med fem smakprov. Fanös egna Kölsch, Lynghvede och Vadehav samt Debauched från Stillwater och Grassroots/Tired Hands Wachu Saison. Stabila öl med mycket spännande smaker. Lynghvede har redigt mycket smak av ljung medan Wachu Saison smakar rosenblad. Vadehav är bäst, en robust ale med kaffesmaker som jag annars förknippar med stout. Köper även med mig Grassroots Sofia Viola, Fanö Barrel Aged Jule Porter samt Grassroots/Cigar City Neither på flaska.

Kommer tillbaka till fastlandet och svänger förbi delibutiken Aakjers på vägen hem. Nöjer mig med en flaska Fantome Magic Ghost och kommer överens med mig själv att deras BBB Pop får vänta till en annan gång. Svalkar mig sedan med en fantastiskt snabbdrucken och läskande Pikeland Pils efter cykelturen innan det bär vidare ut på restaurangen Dronning Louis. Kikar lite på fatölen och trots att det finns några som känns intressanta, inklusive en cask ale, får det bli att dela på en flaska vin till maten istället. Fantastiskt trevlig mat, baconlindade tournedos med primörer, rödvinssås och ugnsbakad potatis. Potatisen är riktigt god, små fina färskpotatisar som har lagts i ett knyte av bakplåtspapper tillsammans med en klick smör och en rosmarinkvist.

Fredag: Flickvännen fyller år, hon verkar väldigt nöjd med presenterna. Puh, slapp man ha mer ångest över det. Dagen går i sakta mak. På kvällen vankas trerätters med tomatbruscetta till förrätt. Tar Phoenix Pale Ale till som är något trött men ändå trevlig. Nån form av gratinerade kycklingfiléer till huvudrätt med en superb Big Swell IPA till. Stort steg uppåt från Phoenix, folket på Maui verkar kunna sina grejer. Det är också min 999:e öl men jag beslutar mig för att nummer 1000 får vänta till morgondagen. Istället blir jag bjuden på en skvätt 17-årig Bowmore av svärfar. Brukar ha svårt för alkoholsmaken i starksprit överlag men det här går ner som en dans. Kanske bara krävs lite uppvärmning först? Vi äter daimglass till efterrätt och spelar Phase 10 igen. Den här gången vinner jag.

Lördag: Sover länge och packar sedan väskorna för återfärd till Fyn. Passar först på att dricka min öl nr 1000 som blir Grassroots Neither i solen på uteplatsen. Den är helt fantastisk! Håller den i topp 5 bland de tusen öl jag druckit. Vi åker till min flickväns mormors 70-årsfest som hålls i en by utanför Odense. Ölutbudet består av majslager i form av Odense Pilsner och Odense Classic från Albani. Testar en av varje och håller mig sedan till vinet.

Söndag: Vi sätter oss och kollar på alternativ för en weekendresa tillsammans i september. Att hitta flyg som är billiga från både Stockholm och Köpenhamn samt kommer fram någorlunda samtidigt är inte helt lätt men vi hittar några alternativ. London, Bryssel eller Berlin blir huvudkandidater. Vi bestämmer oss för att tänka på saken till morgondagen och åker och badar istället. På vägen hem stannar vi och handlar på Fakta och jag plockar på mig Ölfabrikken Pilsner, Randers American Brown Ale och Willemoes Ale, Porter och Stout från Vestfyen. Vi äter fajitas och även om pilsnern funkar att skölja ner maten med så var den tristare än väntat. Till kvällsfilmen äter vi blödande muffins och vaniljglass och portern, som ligger på 9,8% och är brygd med lakrits, sitter som ett smäck till med sin stora sötma.

Måndag: Vi bestämmer oss för Bryssel som destination för vår höstweekendresa. Flyg och hotell bokas och diverse små planer görs upp. Större delen av dagen går åt till planering. SMSar pappa hemma i Sverige och ber honom köpa hem lite Drakens DIPA till mig utifall den skulle hinna ta slut innan jag kommer tillbaka till Sverige. Middag blir köttbit med American Brown Ale till, en utsökt kombination och att ölen ändå inte var så fruktansvärt humlig tror jag bara var bra för kombinationens skull. Sedan kom vänner till tjejen över för lite kladdkaka och Phase 10. Vestfyen Willemoes Stout var lite speciell men satt redigt bra till kladdkaka och vaniljglas. Jag vann inte i kortspelet den här gången.

Tisdag: Börjar dagen med att shoppa lite. Först present till syrran som fyller år samma dag som jag kommer tillbaka till Falun, och sedan mer ölshopping. Först förbi HJ Hansen där jag plockar på mig en Rodenbach Vin de Cereale från 2004, som jag har druckit förut och vet är helt grym. Vidare till stammisstället Vinens Verden. Ölansvarige Mads verkar inte ha så mycket annat för sig idag och har massor av tid över att snacka öl och annat med mig. Ångrar mitt tidigare beslut om att inte köpa en Fantome BBB Pop och köper den här istället. Blir även två stycken vardera av Big Swell och Coconut Porter från Maui där en av vardera är lite resepresent till mina föräldrar och de andra två är för en kommande trade. Utöver det blir det Guava Grove och Big Sound från Cigar City, 8 Wired Tall Poppy, Brewdog Alice Porter, Kissmeyer Honey Porter, Hornbeer Dryhop, De Cam Oude Geuze och så en Clown Shoes Brown Angel. Den sistnämnda får jag gratis med kommentaren "äh, jag vet inte riktigt vad den ska kosta, du får den".

Armarna har blivit 10 cm längre under promenaden tillbaka till lägenheten, jäklar vad öl ska vara tung att släpa på. Slänger in Hornbeer Dry Hop och Alice Porter i kylen och så drar vi ut på tur till Fyns Hoved och sedan vidare för ett dopp i havet. Middag ikväll blir färsk pasta med en sås med kyckling, vitt vin, citron, mascarpone och basilika. Riktigt gott och kombinationen med Hornbeer Dryhop, en lager torrhumlad med massor av amarillo, är helt fantastiskt fin. Alice Porter får ackomponjera kvällsfilmen.

Onsdag: Tar tåget till Köpenhamn och hamnar självklart på den avskilda perrongen som ligger mycket längre bort än de andra så att jag får släpa mina öltyngda väskor och påsar ännu längre. Är hyfsat svettig när jag kommer fram till Ölbutikken. Plockar ut mina två flaskor Blåbär och köper även Evil Twin Istedgade Hipster Ale och Mikkeller Texas Ranger för att svalka mig med på plats i butiken. Hipstern är som gjord för denna varma sommardag, riktigt skönt fruktig och läskande. Rangern har betydligt mer chili, både smak och hetta, än den fatlagrade varianten. Blir nästan lite väl starkt mot slutet, men gott är det.

Lommar vidare till Mikkeller Bar med ännu tyngre väskor. Har haft vägarna förbi en gång förut, precis när de öppnade men då tog de inte VISA-kort och jag hade inga kontanter så den gången blev det inga öl. Nu tar de VISA-kort så det blir två små glas. Först den återupplivade Mikkeller Nelson Sauvignon som smakar riktigt jäkla häftigt. En smakupplevelse som inte går att beskriva med ord men det är en syrlig och mycket frisk ale med tydliga drag av såväl nelson sauvin som vitt vin. Fruktigheten är inte lik något jag smakat tidigare, det närmaste jag kan pricka in det som är lychee och papaya. Galet häftig öl! Träffar även två svenska grabbar som är nere och köper på sig whisky till sin whiskyklubb men som även passar på att dricka några goda öl. Får förklara och visa dem på kartan var Ölbutikken ligger då någon annan prickat in den lite fel åt dem. De är riktigt trevliga att snacka lite öl och whisky med och det är skönt att prata svenska igen efter att ha pratat med bara danskar i en vecka. Andra ölen blev RyeUnion Porter som är ett samarbetsöl från Grassroots och Duck-Rabbit. God och över medel men imponerar inte riktigt, men det är också svårt efter den föregående ölen.

Går vidare till tåget som ska ta mig till Uppsala via Stockholm, återigen i första klass hela vägen. Fixar ölrelaterade saker på datorn hela vägen upp till Stockholm. Tåget från Stockholm är såklart försenat så jag kommer till Uppsala en halvtimme sent och kliver in i lägenheten först vid halv tolv och är lagom trött.

Torsdag: Vaknar sju. Packar upp alla öl och tar något snabbt kort på härligheterna innan de ställs in i garderoben. Ska vidare till Falun och vill inte vänta på Tall Poppy tills jag kommer tillbaka till Uppsala så den får följa med. Väskorna blir plötsligt fjäderlätta och att gå ca 2 km till tågstationen med väskorna är inga problem. Sitter nu och väntar på att pestosmaken som ligger kvar i munnen från middagen ska försvinna lite till, sen ska jag fira IPA-dagen med en Drakens DIPA i kvällssolen på uteplatsen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar