Apis Poltorak Jadwiga

, , 8 kommentarer
Så var den uppkorkad och provad. Eftersom flera kommentarer här ville få ett utlåtande så tänkte jag också skriva lite snabbt om mina första intryck. Med tanke på att den just toppar ratebeers mjödlista så hade jag ganska höga förväntningar och blev inte det minsta besviken.

Jag blev faktiskt lite orolig först då den doftar ganska spritigt, men när jag väl smakade den så lugnade jag mig igen då den inte smakar det minsta alkohol. En mycket len och smått blommig honungssmak dominerar smakerna och den är silkeslen på tungan. Det är förstås väldigt sött och nästan lite klibbigt i munnen, men det passar in med de övriga smakerna och det känns ändå inte sliskigt. Tydligen har man tillsatt hallon och nypon i denna mjöd. Jag kan inte urskilja de specifikt men det finns en mysig fruktighet som är svår att sätta fingret på som säkert kan ha med dem att göra.

Det här måste passa grymt bra till söta efterrätter samt en uppsjö av medelkraftiga ostar. Det är ju ganska poppis att äta fikonmarmelad eller någon annan sötare marmelad till ostar. Dricker man mjöd till osten så tar den över hela den rollen och bidrar med sötman själv. Annars står den sig väldigt bra på egen hand också, om man inte tycker att stor sötma är jobbigt, såväl före maten som efter maten när man slagit sig ner i fåtöljen framför favoritprogrammet på TV eller med ett klurigt korsord. 215 kronor är kanske inte något man hostar upp bara sådär för något helt oprövat men det är väl värt det. Kanske finns den att prova på SBWF? Gör't i sånna fall!

8 kommentarer:

 1. Sjukligt god mjöd. Har en flaska liggandes i kylen som jag tänkte spara till i vinter/senhösten.

  SvaraRadera
 2. Vansinnigt god mjöd detta! Men frågan är vad tyckte flickvännen om den? Det är väl hon som ska ha det andra glaset samt vars spegelbild skymtar i flaskan? :)

  SvaraRadera
 3. Har en tredjedels flaska stående i kylen så det blir nog några cl senare ikväll.

  SvaraRadera
 4. Hon tyckte faktiskt att den var god hon också :)

  Jag frågade lite om den på Ratebeer och flera där har sagt att en öppnad flaska håller sig i flera månader (möjligen med lite oxidation dock) så jag kände att jag gott kunde öppna den ikväll och sen ha den ståendes för lite småsippar i höst och kanske till någon ölprovning :)

  SvaraRadera
 5. Det ska nog inte vara några problem. Jag har haft min stående öppnad (men dock återförsluten med korken naturligtvis :)) sedan juni utan att den har ändrats nämnvärt. Vet de som haft den stående betydligt längre utan problem.

  De jag vet och mig själv har valt att haft den i kylen. Vet dock ej om det är bättre men det känns bäst så.

  SvaraRadera
 6. Jag bor tillsammans med två andra och har därmed rätt begränsat med kylskåpsutrymme så den får nog finna sig i att stå i rumstemperatur. Tror dock att den kan komma att gå åt någorlunda snabbt så det är nog ingen fara :)

  SvaraRadera
 7. Johan jag har gott om plats i min ölkyl nu när jag flyttat lite bira till stugan "hint hint" :)

  SvaraRadera
 8. Hahaha, nejdu Micke, den gubben går inte, men jag lovar att spara en skvätt till någon provning i höst :)

  SvaraRadera