Veteöl - ölvärldens svar på halvtorrt vitt?

, , 3 kommentarer
Halvtorrt vitt vin är en sån där dryck som passar till massor av olika maträtter. Kombinationen av syra och sötma gör att den kan tackla många sorters smaker i maten. Vill man ha ett vitt vin till ost, men inte ett dessertvin, är det också på de halvtorra man ska kika först. Går man till Systembolaget och frågar efter vintips kommer man säkert också bli tipsad om något halvtorrt vitt förr snarare än senare. Jag har dock fått intrycket att många vinintresserade sällan köper halvtorrt vitt, dels kanske för att det är en lite för enkel parning till mat och dels kanske för att de inte blir lika komplexa som de torra vita(?).

Är inte det här en ölblogg? Jo, nu kommer jag till det. Veteöl är ju också en väldigt bra öltyp till mat. Trots det så är det sällan som jag köper veteöl som måltidsdryck. Jag vill egentligen prata för någon annan, men känns det inte lite som att veteöl ibland glöms bort som matöl på ölbloggar och i annan ölmedia? Ja, bortsett från i Systembolagets kundtidning förstås, de tipsar om veteöl till maten så ofta att det blir tjatigt istället.

Den senaste veckan har jag så gott som till varje middag tänkt: "Hm, vilken öl skulle kunna passa bra till det här? Ah, en veteöl!" När vi åt chorizogryta häromdagen, när jag gjorde fajitaskryddad fläskfilé i helgen och till och med när vi var ute och åt på en indisk restaurang igår. Till chorizogrytan drack jag ju faktiskt en Schneider Mein Grünes som passade alldeles utmärkt till. Det var också det som i slutändan fick mig att skriva det här inlägget och hylla veteölen som matöl.

Veteöl är ju förstås en ganska bred term och ser man till vad som finns på Systembolaget så har vi ju såväl belgisk witbier som  hefeweissbier, kristallweizen,dunkelweizen och weizenbock från Tyskland (och några andra länder men samtliga följer väl de tyska stilarna). Gemensamt för alla dessa understilar är ju i alla fall att de har en viss syra och en kryddighet samt att de allra flesta har en viss maltsötma, vilket är grundstenar som gör dem till så bra matöl. Personligen har jag svårt att komma på någon maträtt som man inte kan tackla med någon av dessa öl. De lättare veteölstyperna går bra till fisk- och skaldjursrätter, många sallader och soppor samt till kryddigare anrättningar. Thai, indiskt eller mexikanskt? Inga problem säger jag. Samtidigt är dunkelweizen och weizenbock tuffa nog att ta hand om många olika sorters kötträtter. Jag säger inte att de alltid är det absolut bästa ölvalet men de funkar helt enkelt bra. Jag skulle även vilja säga att man kan hitta en del trevliga kombinationer mellan ost och veteöl, t ex weissbier med getost. Akilleshälen sitter väl möjligen i desserter. Fast det är klart, får man tag på berliner weisse med fruktsirap till så är man hemma där också.

Jag erkänner att jag helt orättfärdigt hade låtit veteölen falla lite i glömska. Undvik det misstaget!

3 kommentarer:

  1. Vad lustigt att du skriver om det! Igår lyckades jag komma hem från systemet med en hel kasse full med just veteöl. I början hade svårt för veteöl, banantonerna och det krämiga vetet var då ingen hitt men nu när jag vant mig och lärt mig uppskatta just de smakerna är det både läskande och gott. Jag är just nu påväg att avnjuta en Schneiders Wiesen Edel-Weisse likt den på bilden. Skål!

    SvaraRadera
  2. Veteöl är nog den ölsort jag oftast har till mat faktiskt. Tätt följt av folköl, haha.

    SvaraRadera
  3. Blev en Hoegaarden 75cl till maten idag, vet inte om det var att det var varmt och skönt ute eller för att det är fredag men nog tusan smakade den bättre än vad den gjort på 33cl flaska tidigare. :)

    SvaraRadera