Mera mat med Marianne: Chimay- och zucchinisoppa

, , 1 kommentar
SBWFs festivalgeneral Marianne gav mig inte bara ett recept på porterstek, hon gav mig även ett spännande recept på zucchinisoppa med Chimay i. Igår var sista kvällen i Falun på ett tag för både mig och min pappa så vi bjöd in min systers familj på en liten middag och då passade jag på att laga den soppan som förrätt.

Den här soppan är ganska fyllig i smaken men ändå ganska lätt så jag tycker att den passar utmärkt som förrätt eller som lunchsoppa med lite bröd och en sallad till. Jag vill minnas att Marianne nämnde att hon skulle bjuda på den i samband till hennes kräftskiva som hon skulle hålla i helgen som var. Parmesanosten gör ganska stor inverkan på slutresultatet märkte jag, så använd helst en av god kvalitet som du river själv och undvik färdigriven ost på påse. Detta tryckte även Marianne på.

Som förrätt till 8-10 personer behöver du:
4-5 ganska stora zucchinis
Ca ½ dl olivolja
En hönsbuljongtärning
1 liter vatten
4 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 kruka eller motsvarande knippe persilja
Ca 1,5 dl riven parmesan
Svartpeppar och salt
1-2 dl Chimay Blå
Ev några matskedar grädde

Skala zucchinin och skär varje i fyra stavar. Tärna sedan stavarna. Finhacka vitlöken. Fräs på detta i olivoljan i några minuter i en stor kastrull eller gryta. Koka upp en liter vatten i vattenkokare och häll i. Smula ner buljongtärningen och dra några ordentliga tag på pepparkvarnen (salta inte än). Rör om ordentligt och låt allt koka under lock i 20 minuter. Riv under tiden osten och riv av bladen på örterna, eller bara greppa hela örtbuketten och vrid av Jamie-Oliver-style. Mixa ihop ost och örter i en matberedare eller mixer tills det är så slätt det blir, det kommer att påminna lite om smulpajsdeg nästan.

När soppan har kokat klart mixar du den med stavmixer till önskad släthet och rör sedan ut ost- och örblandningen i den. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en skvätt grädde. Till sist smakar du av med Chimay Blå. Börja med 1 dl och öka sedan på om det verkar behövas mer. Mängden beror lite på hur mycket zucchini man använt skulle jag tro, jag hade i nästan två deciliter till slut. Alkoholen blir så pass utspädd att man inte behöver tänka på att koka bort den, men jag tyckte ändå att soppan gynnades av att få koka ihop någon minut efter öltillsatsen. Sen är det bara att servera, till dina gästers stora behag.

Jag var nykter den här kvällen och hade för fullt upp med annat för att åka ner och köpa alkoholfri öl. Jag tror dock att ens favoritveteöl, oavsett om den är belgisk eller tysk, hade suttit som ett smäck till detta. Likväl tror jag att de två alkoholfria veteölen, Bavaria Wit och Weihenstephaners alkoholfria, hade funkat bra för den som vill vara nykter. Har man svårt för just veteöl så hade nog även en välhumlad tysk eller tjeckisk pilsner setat mitt i prick.

Huvudrätten blev grillad kryddig kvalitetskorv från någon lokal producent (och falukorv till min systerson, det tycker han är lyx) samt potatis från mina föräldrars egna lilla trädgårdsland. Till efterrätt bakade jag en kladdkaka smaksatt med lite färsk pepparmynta, det gäller att passa på när man har fri tillgång till frodig mynta.

1 kommentar: