Inför Örebro Öl & Whisky Festival

, , Inga kommentarer
Nästa vecka går Örebro Öl & Whisky Festival av stapeln med ett fredagspass och ett lördagspass. Därmed är det väl också årets sista lite större ölfestival. Besökarmässigt lär det också vara den näst största ölfestivalen i Sverige, efter storebror, giganten själv, SBWF. Hela 7000 människor besökte festivalen 2010. Platsen för skådespelet är Conventum i Örebro och biljetter köps på Ticnet.


Vad får man inte missa då? Många av utställarna fanns ju även på SBWF, men oavsett om man betade av en del på önskelistan där eller om man inte var där alls så är en av höjdpunkterna på ÖÖWF montern där Närke Kulturbryggeri står. De bittra bryggarna bakom världsölet Kaggen är på hemmaplan och kommer självklart passa på att visa upp sig ordentligt. Just Kaggen har blivit försenad i år och kommer antagligen inte hinna bli klar i tid till festivalen, men den vanliga Stormaktsportern lär få följa med. Dessutom en hel massa annan, och kanske aningen mindre hajpad, öl såklart. En specialbrygd för mässan är utlovad!

När du känner dig klar med Närkes öl är det bara att stå kvar i montern, för de kommer nämligen också att ha några öl från De Molen i sin monter. Som om ölen inte vore nog får de under fredagen även besök av bryggaren Menno själv i egen hög person. Tre öl från De Molen kommer finnas, och dessa tre fanns överhuvudtaget inte på SBWF och har nog inte sålts i Sverige alls innan. Det är Tsarina Esra Cognac, årets Hel & Verdoemnis 666 samt en ännu icke namngiven lager som är färskhumlad med East Kent Goldings. Jag rekommenderar starkt att prova dessa samt att prata lite med Menno.

Kikar man på utställarlistan så kanske man saknar Brill bland importörerna, men våndas icke mina vänner. Jonas från Brill kommer att ta med sig själv och några utvalda öl och stå i Bishops monter istället. På torsdagskvällen, alltså dagen innan festivalen drar igång, så kommer Jonas att hålla en Mikkellerprovning på Bishops Arms pub i Örebro. Priset för provningen är 300 kr och anmälan görs i puben, via mail eller telefon (019-156920).

Slottskällan håller på med en liten hysch-hysch-öl som ska heta Zero. Med tiden avslöjas fler och fler ledtrådar kring vad det är för öl på en särskild blogg. Den här marknadsföringsmetoden är tidigare rätt oprövad i Sverige och en liten minihajp kring det har de väl lyckats skapa. Ölet kommer i alla fall att slutligen ha premiär under just ÖÖWF.

De flesta etablerade svenska mikrobryggerierna finns också på plats, så förutom ovan nämnda Närke och Slottskällan kan man även besöka Nynäshamn, Sigtuna, Nils Oscar, Hantverksbryggeriet, Strömsholms och Oppigårds. Bland importörerna bör man väl spana in Carlsberg, Brekeriet, Wicked Wine, Cask Sweden, Brewery International, Galatea, Tomp, Philipson & Söderberg och Great Brands, samt såklart ovan nämnda Bishops Arms, om man är ute efter sjyst öl.

En liten nyhet på mässan i år är att det kommer att finnas en "Blogghörna" vilket kommer underlätta för oss bloggare på plats att uppdatera live och förhoppningsvis även intervjua en bryggare eller två. Jag kommer nog att hänga där rätt mycket, så kom gärna förbi och säg hej. Håll även koll på bloggen under festivalen, jag kommer försöka liveblogga och planerar även en liten utlottning för festivalbesökare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar