ÖÖWF: Provningen med Menno från De Molen

, , Inga kommentarer


Under fredagen på ÖÖWF så var ju Menno från De Molen på plats i Närkes monter med tre av sina öl. Darren, Pelle och jag, ackompanjerade av Jonas och Marc från Brill, fick med oss honom och de tre ölen bort till Blogghörnan för en liten avsmakning, allt medan Menno berättade om De Molen.

De tre ölen var Tsarina Esra Cognac, Hel & Verdoemnis 666 och en lager som byggde på deras Donder & Bliksem men som nu var färskhumlad med massiva mängder EKG. Ca 100 kg aromhumle användes till 2500 liter vört. Vi var alla väldigt förtjusta i lagern som var otroligt fräsch och fin, och särskilt Darren var väl smått förälskad i den, men så är han ju också från Kent. Min favorit av de tre var Tsarina Esra som var rund och fin med en mjuk chokladig sötma och en touch cognac. H&V 666 hade dock lite för mycket knäckebrödstoner för att vara en toppöl i min bok. Menno intygade att den ganska stora smakskillnaden mellan Tsarinnan och H&V berodde i stort sett enbart på de ganska olika maltkompositionerna.

 -Jag vill göra god öl som jag själv tycker är bra. Jag gillar stout, porter, "medeltidsöl" och rököl, och är å andra sidan mindre förtjust i suröl, men jag är öppen för att brygga allt, berättade Menno. Han menade också att han hela tiden ville ha 15 standardöl i sitt sortiment och hela tiden utveckla nya säsongsöl. Att komma på nya recept är inte det svåra tycker han och tyckte att han hade fler idéer för öl än vad han skulle kunna brygga under sin livstid.

Menno berättade att han har varit hembryggare i över 20 år och startade upp De Molen för sju år sen för att göra alternativ till Heineken. De har växt stadigt och har nu en årsproduktion på ca 180 000 liter och har sju anställda, vilket väl kan jämföras med ett mindre till medelstort svenskt mikrobryggeri i kapacitet. Sverige har blivit en viktig exportmarknad för De Molen, som exporterar 70-80% av sin öl. För två år sen var USA största marknaden men häromåret var det istället Italien.

Jag tror att Darren spelade in större delen av vår lilla session i Blogghörnan med mobildiktafon och kommer säkerligen lägga upp en utförligare artikel, så håll utkik på BeerSweden framöver om ni vill veta mer om Menno och De Molen och se lite bilder, då jag helt missade att fyra av kameran just under den här provningen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar