Årets bästa julöl

, , 3 kommentarer

Med en dryg månad kvar till jul har det blivit dags att titta djupare på julölen än bara snabbrecensionerna. Det har blivit dags att utse mina absoluta favoriter. Jag har valt ut mina toppöl till julbordet, glöggmyset och nedvarvningen efter en julstressig dag.

Till själva julbordet finns två väldigt ohotade vinnare. Oppigårds Winter Ale och Ölvisholt Jolabjor. Winter Ale har precis rätt blandning av maltighet för att stå upp mot julbordets läckerheter och humlighet för att fräscha upp gommen och reta aptiten lite till när man egentligen kände sig mätt. Jolabjor är med sin karamelliga och rökig smak den perfekta kompanjonen till allt kött på julbordet, och det brukar det ju inte råda någon brist på. Prova den särskilt till rökt fårfiol. Måste bara upplevas.

För glöggmyset plockar man såklart fram en Liefmans Glühkriek, som i sin storflaska är utmärkt att plocka fram och dela med sig av. Oavsett om du serverar den varm eller kall blir den garanterat en konversationsstartare och kanske en omvändare också om det är någon i sällskapet som "inte gillar öl".

När det blivit dags att varva ner efter en julstressig dag finns det ett helt gäng godsaker att välja på, lite beroende på vilket humör man är på. Är man mer inne på knäckkväll är det Great Divide Hibernation man plockar fram, en klassiker som har sitt bästa år på länge. Sällsynt klockren! Ska det till något lite mörkare går man på Sigtuna Midvinterblot som också hittat toppformen i år och dessutom är riktigt prisvärd.

Till sist tre favoriter bland de allra mörkaste, som ändå lyser upp i juletider. För godisråttan passar kanske S:t Eriks Orange allra bäst, en imperial porter som kort och gott smakar som apelsinchoklad. Mycket juligt utan att börja smaka som pepparkaksdeg och framförallt mycket gott. Ska det till lite humle även i mörkret löser Mohawk Blizzard den biffen, med en komposition som snarast liknar en mjuk svart-IPA. Och så förstås Dugges Christmas Idjit, som med en mycket lyxig chokladton och många nyanser kanske är den ultimata unna-sig-själv-en-lugn-stund-julölen.

Har ni några andra favoriter bland julölen?

3 kommentarer:

  1. Sigtuna Midvinterblot sent på julafton, när allt är "över"! Smaka på den ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag blev förälskad i Mohawk Snowmelter igår. Den faller in under samma kategori dom Dugges Christmas Idjit och gör sig nog allra bäst sent på kvällen i soffan/fåtöljen.

    SvaraRadera
  3. Håller med Micael, drack Mohawk Snowmelter igår och föll pladask. 5/5

    SvaraRadera