Första kontakten med Rocket Brewing

, , Inga kommentarer

Rocket Brewing öppnade i Köpenhamn tidigare i år med bland annat Thomas Schön, en av Mikkellers tidigare profiler, bakom rodret. De har hunnit släppa några öl redan, varav de flesta gjordes särskilt för De Molens festival Borefts. Två som faktiskt kommit ut i handeln är Zaccharine Barley Wine och Total Eclipse Oatmeal Stout, så låt oss ta en närmare titt på denna raketduo.

Zaccharine klockar in på, för att benämnas som barley wine, ganska beskedliga 7,7 %. Det får en möjlig förklaring i smaken, som är mycket söt. Det är lätt att misstänka att den här inte jäste ut riktigt så långt som tänkt och därför fick mer restsötma och lägre alkoholhalt än planerat. Doften ger fruktiga belgovibbar tillsammans med toffeetoner och ett lätt alkoholstick.

Smaken är först och främst söt och estrigt fruktig, följt av toffeetoner och avslutar i en sirapssötma. Namnet Zaccharine är väl valt för det är verkligen riktigt, riktigt sött. Jag brukar inte ha problem med söta öl men i det här fallet får till och med gottegrisen i mig nog av socker.

Vidare till Total Eclipse som på 8,8 % närmast får ses som en imperial stout. Ingen sockerlagssötma här inte, snarare än torr rostad smak som hjälper till att skölja bort de sista resterna av sirapssmak från föregående öl.

Visst känns det att den är brygd med havre men samtidigt är den så pass rostad i smaken att den inte riktigt får den där mjukheten i munkänslan utan blir lite småkärv. En stout med lite riv är ju gott förstås, bara inte vad jag väntade mig från en oatmeal stout. Utöver det finns lätta toner av choklad och bränt socker samt lite kaffe. Till sist en torr, rostat besk avslutning. Not bad.

Väldigt blandat kvalitet inom den här duon alltså. Jag har ändå en förnimmelse om att det här bryggeriet kommer att bli intressant att följa framöver.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar