(Jul)Ölrecension: Amager Winter In Bangalore

, , Inga kommentarer
Förutom alla julöl som har kommit och som kommer på fredag på Systembolaget kan ju den som vill bredda julölsutbudet även se till vad som finns på andra sidan Öresund. Jag hade vägarna förbi Danmark och passade på att plocka upp en flaska Winter In Bangalore, en jul-IPA från Sverigevännerna på Amager Bryghus.

Här har vi en IPA kryddad med apelsinskal, utöver humle av sorterna Herkules, Chinook, Amarillo och Cascade. Kanske fick de inspiration från den session-IPA de bryggde tillsammans med Wayne från Cigar City i våras som också hade apelsinskal i sig. Eller kanske inspirerades de av de apelsinskalskryddade IPA som några andra danska bryggerier släppt som julöl tidigare år.

Så till eftermiddagens fotbollsmatch hamnade den i glaset medan det rullades boll på TV. Som fotbollsöl var den också fin, då den inte var särskilt uppmärksamhetskrävande. Som IPA betraktat kan jag dock inte hålla den bland de bättre kreationer som Amager släppt ifrån sig.

Smaken är fruktig med apelsinskalstoner som slår igenom på ett fint sätt, blandat med grapefrukt, gräs och lite gröna humletoner. I bakgrunden ligger en lätt maltighet som närmast drar åt kexhållet. Men det lyfter aldrig riktigt, det blir inget riktigt liv i fruktigheten och den lilla kärvheten i beskan hjälper inte heller.

En sådan här rackare går loss på 50-55 danska kronor, vilket visserligen är en ganska normal prisnivå i Danmark, men jag har svårt att tycka den är värd det. Flera andra öl som Amager gjort är definitivt värda den sortens priser, men här saknas det lilla extra för att lyfta den över mängden.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar