Lagringsexperiment: Chimay Grande Réserve 2007

, , Inga kommentarer

Den 5:e december släpps Chimay Blå, eller Grande Réserve som den också kallas, på storflaska. Ingenting jättespeciellt med det kan tyckas, om det inte vore för att det är flaskor från 2007. Något av en uppföljning på de tidigare släppen av småflaskor från 2006 alltså. Jag fick möjlighet att prova en av dessa godbitar och måste säga att storflaskan utvecklat sig riktigt fint på dessa 7 år.

Jag testade den här lagrade godbiten tillsammans med några vänner som var rörande överens om dess förträfflighet. Jämfört med småflaskorna från 2006 som släpptes lite tidigare i år skulle jag säga att den utvecklat de positiva sidorna på ungefär samma sätt men med mycket mindre påtagliga negativa effekter från åldern.

Kan storleken på flaskan verkligen spela någon roll? Flaska som flaska, eller? Nja, det är inte så säkert. Bland annat fås ett annat förhållande mellan volym öl och mängd luft i flaskan samt ett annat förhållande mellan storleken på jästsedimentets yta och volymen öl, vilket kan spela roll för hur ölet utvecklas över tid.

Smaken är riktigt rund och fin, utan att kännas dammig eller övermogen. Madeiratonerna är mycket försiktiga och väl integrerade med de andra smakerna. Plommon och toffee är framträdande men det är en oerhört nyansrik smak där man också finner toner av bland annat torkad frukt, nougat och mandelmassa.

Lägg en riktigt len och fin munkänsla, långt ifrån den färska Chimayens spritsiga framtoning, ovanpå det så har man en fantastisk öl. Det här är riktigt bra helt enkelt.

2280 flaskor släpps i T6-butikerna den 5:e december och den kommer då att kosta 159,90 kr. Samma procentuella prispåslag som när de lagrade småflaskorna släppts alltså. Bara det att i det här fallet känns det ännu mer värt.

Flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar