Glastest: Stout

, , Inga kommentarer

Vilket glas som är bäst att dricka stout ur är väl en evig fråga (?) och så här på stoutdagen kanske som mest aktuell (?). Jag testade hursomhelst tre olika typer av stouts av olika styrka ur tre olika glas, inklusive det så kallade Stoutglaset. Det var däremot ett annat glas som tog hem det för mig.

Utan att ens ha noterat att det är International Stout Day idag svängde jag förbi bolaget och plockade upp lite olika stouter för att utföra mitt glastest och väl hemma upptäckte jag vilken dag det var idag. Passande slump så det var ju bara att köra. Lustigt nog hade den eminente Bark haft ungefär samma idé (och hann publicera sina resultat först) och de kan man läsa här.

Mitt testupplägg är lite annorlunda. Tre glas testas med tre öl. Det finns en arsenal av glas som skulle vara intressanta att testa men jag begränsade mig till tre stycken. Det så kallade Brüssel provsmakarglas, Stoutglaset från Spiegelau och så kupan ur Spiegelaus serie Beer Classics, som syns i nämnda ordning på bilden ovan. För att testa dessa valde jag tre olika typer av stout. En lätt och torr stout i form av Guinness Draught, en lite sötare och starkare mjölkstout i form av Summer Wine Mokko och en rejäl imperial stout i form av den klassiska Great Divide yeti.

Rakt på sak och Guinness först. Utseendemässigt ser den bäst ut i Stoutglaset, för även om jag aldrig varit någon inbiten Guinnessdrickare sitter det inpräntat att dess speciella look ser bäst ut med lite volym och höjd. Däremot är Stoutglaset sämst ur smaksynpunkt där Guinnessen upplevs tunnast och där dess lilla syrlighet känns som mest. Fylligast och mest chokladig blir det i Spiegelaukupan och Brüsselkupan hamnar någonstans mittemellan. Guinness är kanske också en öl där man vill kunna hälla upp hela burken i ett svep och då är Stoutglaset bäst då det rymmer 50 cl jämfört med 44 cl i Spiegelaukupen och 40 cl i Brüsselkupan, som är avsett mer som ett större provningsglas.

Vidare till Mokko Milk Stout på 6 %. Medan sötman är lika framträdande i alla tre glas känns den mer sockrig i Stoutglaset medan den är mer slät och integrerad i de andra två glasen. Utöver det märker jag inga tydliga skillnader glasen emellan.

Till sist den store starke Yetin. Skumbildningen är överlägset bäst i Stoutglaset, sett till volym, struktur och livslängd. Doften är däremot som livligast ur Spiegelaukupan och mest tillknäppt ur Brüsselkupan. Även smakmässigt blir det något mer tillknäppt ur Brüsselkupan och mer öppet ur Spiegelaukupan, medan det blir en lenare smak i Stoutglaset. Även här kan det vara värt att fundera på volymerna som glasen kan hålla och där i alla fall min personliga smak säger att Spiegelaukupan är bäst anpassad för den mängd man vill inta av en imperial stout och samtidigt ha lämpligt avstånd mellan skumyta och glaskant.

Sammanfattningsvis står det alltså mellan Stoutglaset och Spiegelaukupan där den senare vinner och blir första val för mig. Det är också ett utmärkt glas för flera andra kraftigare öltyper. Vill man sedan bredda glasgarderoben är inte Stoutglaset något dumt val.

Alla tre glas är varuprover. Stoutglaset från Sejdelshoppen, Brüsselkupan från Barshopen och Spiegelaukupan från Spiegelau

0 kommentarer:

Skicka en kommentar