Blandade smånyheter XXXIII

, , Inga kommentarer
Dags att uppdatera med lite smånyheter igen. Klassiskt bryggeri är till salu, annat klassiskt bryggeri återskapar öl med jäst från 1800-talet, svensk bryggare har gjort samarbetsöl med hajpat amerikanskt bryggeri och så är det risk för bryggarstrejk i vårt grannland i väster.

Pilsner Urquell till salu
Det anrika Pilsner Urquell, eller Plzeňský Prazdroj som det heter på tjeckiska, är till salu. Efter att bryggeriets ägare, SAB-Miller, blivit uppköpta av AB-InBev har europeiska marknadsdomstolar kommit fram till att mer av deras europeiska tillgångar behöver säljas av för att bibehålla en fri marknad. Pilsner Urquell gick med 1,7 miljarder kronor i vinst under 2015 och beräknas inbringa omkring 20 miljarder kronor vid en försäljning. Heineken och Carlsberg ses som mest troliga köpare men båda dessa köpare skulle också kunna bedömas få för stor del av den europeiska marknaden och därmed stoppas. Japanska Asahi spekuleras vara en potentiell utomeuropeisk köpare. Andra potentiella alternativ är rena pensions- eller investeringsfonder.



Risk för norsk bryggarstrejk
Löneförhandlingarna i norska bryggeribranschen har strandat och nås ingen lösning under dagen kan norska bryggeriarbetare tas ut i strejk imorgon.



Tempel + Tired Hants = Sant
När Tired Hands besökte Skandinavien häromveckan passade grundaren Jean Broillet IV på att, förutom att ta över Omnipollos Hatt för en helg, göra en samarbetsbrygd tillsammans med Tempel Brygghus. Ölet släpps till hösten.



Carlsberg återupplivar originaljäst
1883 tog Emil Christian Hansen på Carlsbergs laboratorium fram en renodlad jäststam för första gången. Det revolutionerade den industriella bryggningen genom att bryggerierna fick betydligt bättre kontroll över vilka mikroorganismer som kom i kontakt med ölet. Från en flaska från 1883 som hittats i Carlsbergs lager har man nu återuppväckt den första renodlade jäststammen och återskapat en öl som gjorts med samma metoder och alltså också samma jäst som för 133 år sedan. Det hela är ett forskningsprojekt och ölen väntas i nuläget inte produceras för ett kommersiellt släpp.



Premiär för Örebro Brygghus på Metallsvenskan
Örebro får ett nytt bryggeri och det med en alumn från Närke Kulturbryggeri bakom spakarna. Christoffer Mathiasson är nämligen tillbaka i ölbranschen efter en tids sysslor på annat håll. Bakom bryggeriet står också bland annat Anders Granberg som är känd från hembryggarvärlden. Bryggeriet har premiär för sina öl under hårdrocksfestivalen Metallsvenskan som arrangeras i Örebro till helgen.



Så blir Cantillon Zwanze 2016
Jean Van Roy låter meddela att årets Zwanze, det årliga experimentölet som släpps simultant på ett 40-tal platser runt om i världen varje höst, blir ett öl som tar inspiration från bryggeriets 80-talsrecept på hallonlambic. På den tiden använde de vanilj i sin framboise och planen är att göra detsamma igen, samt blanda 75/25 vaniljhallonlambic och blåbärslambic på liknande sätt som de på 80-talet blandade in 25 % kriek i sin framboise.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar