Öltips inför Copenhagen Beer Celebration

, , 1 kommentar
På fredag och lördag är det dags för årets Copenhagen Beer Celebration och idag har festivalledningen publicerat de fullständiga öllistorna för alla fyra pass. De som ska dit har, inte helt oväntat förstås, en hel del kul att se framemot och jag tänkte lämna lite tips på saker att spana in lite extra. Har du ingen biljett? Ingen fara, det finns fortfarande biljetter till de flesta pass kvar, liksom rosa biljett som gäller för alla pass.

Något av det mest unika som kommer finnas på festivalen lär vara Bokkereyder, en belgisk lambicblandare som inte släpper sin öl kommersiellt utan kan liknas vid en hembryggare. Blanderiet har mycket gott rykte bland de som haft möjligheten att få smaka på kreationerna. Ett måste för den lambicintresserade! Vill man ha mer lambic finns även Boon och Oud Beersel på plats, där den sistnämnda bland annat tar med lite oblandad lambic liksom deras valnötslambic som vad jag vet inte fått svensk distribution.

Från staterna kommer det också ett gäng bryggerier som brygger en del mer eller mindre sura/vilda öl som står högt i kurs. The Rare Barrel kan jag personligen rekommendera medan jag ser framemot att stifta bekantskap med Sante Adairius, Casey och Side Project. De sistnämndas aprikosöl Westly (som ska serveras under blåa passet) är ordentligt hajpad och lär säkert skapa köer, men gillar man att testa svåråtkomlig öl är det här en öl som man annars får byta bort tunga pjäser för att få tag på. Även de Garde pysslar mycket suröl och är upphajpade i USA men de öl jag har provat från dem har varit av lite för varierande kvalitet för att leva upp till hajpen.

Vill man hitta nya humlekickar bör man vända sig till Faction som är ett av de hetaste bryggerierna i San Franciscotrakten och har gjort sig ett namn just genom sin humleanvändning. Half Acres Gone Away IPA (röda passet) är också riktigt bra och bör inte missas. 

Sen är det förstås svårt att inte nämna Hill Farmstead i ett sådant här inlägg. De har utsetts till världens bästa flera gånger på Ratebeer och det finns få som menar att de inte förtjänat det. Därmed kan man förstås också gissa att det kommer bli rejäla köer, men blir det en lucka när de har öl kvar är det bara att passa på.

De här bryggeriernas öl skulle nog kunna hålla en sysselsatt genom ett fyratimmarspass om man så önskade, men det är ju bara en tiondel av vad som kommer finnas på plats. Med så många bra bryggerier och så lite tid kommer man få prioritera hårdare än vanligt i år. Det här var lite av vad jag kommer prioritera. Hur prioriterar du?

PS. Listorna för alla pass hittar ni på denna länk.

1 kommentar: