Klassöl i fasta: Nynäshamn Landsort Lager

, , 3 kommentarer

Vi kikar vidare bland de riktigt bra ölen i Systembolagets fasta sortiment och turen har återigen kommit till en svensk öl, nämligen Landsort Lager från Nynäshamns Ångbryggeri. En modern svensk klassiker som varit med i 15 år och som man alltså fortfarande kan hitta på monopolhyllorna.

När Akkurats kunder ber om en stor stark, då är det en Landsort de får. Tillsammans med att ölet serveras på rosade restauranger som AG, F12 och Oaxen, för att bara nämna några, säger det en del om ölets kvalitet. Har man nu något emot ljus lager bara för att all världens "fulöl" är ljus lager bör man tänka om. Det handlar om kvalitet, inte stil, och det här är en "vanlig jävla ljus lager", på bästa sätt.

Landsort Lager har funnits ända sedan 2001 och firar alltså 15 år i år. Inte mycket yngre än Nynäshamns Ångbryggeri själva och en av de äldsta svenska mikrobryggda ölen som fortfarande produceras. Namnet kommer från fyren på Öja, som också är avbildad på etiketten.

Det gyllene ölet njuts bäst i lite större klunkar. Jag menar inte att uppmana till större eller snabbare konsumtion, utan konstaterar helt enkelt att det är ett öl som bäst upplevs med lite större volym i munhålan.

Munkänslan är mjuk med en frisk kolsyra. Smakerna är klassiskt brödiga med fina nyanser av bland annat örter, kakor, hö och apelsin. En liten touch av toast skänker djup till maltigheten och en lätt sötma ger ölet lite tyngd. En medelstor beska balanserar sedan ut sötman.

Landsort har en smakprofil som gör att den passar till många maträtter. Kräftskivan, schnitzeln, korven eller lunchbaguetten - den klarar allt. Kanske allra bäst blir den på sommaren för att ge svalka i solstolen eller fukta strupen medan man grillar.

Nu är det ju inget som är möjligt genom Systembolaget, och därmed bara halvt relevant för en artikel i en serie om klassölen i fasta sortimentet, men ibland serveras också en ofiltrerad, självrunnen variant av Landsort. Då gäller det att passa på!

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson4 maj 2016 kl. 17:20

  Nynäshamns Ångbryggeri är ett av mina favoritbryggerier. Ölen häller hög och jämn klass. Landsort Lager är inget undantag. Detta öl köper jag med jämna mellanrum. Pickla pils är också bra. Har du provat den?

  SvaraRadera
 2. Var hittar man den ofiltrerade varianten när det väl händer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De brukar ha den på Stockholm Beer & Whisky Festival. Det är det enda fasta tillfället/platsen som jag kan komma på. Man får helt enkelt hålla koll på dem via exempelvis deras FB-sida för att se var och när det händer.

   Radera