Ölrecension: Beerbliotek Single Hop Mosaic

, , 3 kommentarer
Sedan en tid tillbaka jobbar det växande Göteborgsbryggeriet Beerbliotek även med burkar. Just nu finns tre av deras öl att köpa på burk genom Systembolaget, dels Bobek Citra och Hip Hops IPA i beställningssortimentet och dels Singel Hop Mosaic i lokalsortimentet. Den sistnämnda har blivit ett återkommande köp för mig då den av någon anledning också finns på hyllan i en av butikerna i Uppsala.

Jag råkar gilla Mosaic-humlen väldigt mycket, men det betyder inte att den är någon garanti för att jag ska gilla en öl. Den är grym i kombination med Citra i en IPA eller för sig själv i en modern saison. Beerbliotek har stoppat ner den i en IPA som finns i lokalsortimentet sen en tid tillbaka, och på burk dessutom.

Den djupa färgen, även om bilden återger den något mörkare än vad den är, är lite oväntad för en IPA av modernt snitt men Beerbliotek har fått till en fin maltkropp utan karamellkladd. Lite rostat bröd och en lätt kolatouch men ingen större sötma. Det gör att Mosaichumlen får komma fram.

Det är också en väldigt tydlig arom av den lättigenkännliga humlesorten som här kommer fram som melon, apelsin och tropisk frukt. Som brukligt för sorten finns det varken gräsiga, blommiga eller barriga toner. Istället är den alltså fruktigt läcker med en ren och fin humleprofil. Beskan är inte särskilt hög vilket släpper fram aromerna mer.

När det handlar om att lyfta fram och visa upp Mosaic så gör ölet riktigt bra ifrån sig, men bedömd som en IPA finns en liten lucka och det är att humlen inte fyller ut hela smakbredden så att säga. Den hade helt enkelt varit godare med en till humlesort.


3 kommentarer:

 1. Det jag gillar med beerbliotek är att dom är så förbannat bra på att göra IPA som framhäver det bästa i aromväg hos humlesorterna. Detta bevisade dom tveklöst när jag fick smaka deras "Sorachi Ace of Base". En sjukt underskattad humlesort om du frågar mig. I deras fall smakade den Tutti frutti, citrusfrukt och sådänt där gott utländskt kanelgodis.

  SvaraRadera
 2. Ofta får jag exakt samma känsla som du när jag dricker single hop mosaic öl. Det är gott, fina fruktiga aromer, men saknar komplexitet. Jag har kommit fram till att det alltid behöver ytterligare en sorts humle för att det ska bli riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en till humlesort eller t ex att ölet är jäst med saisonjäst eller liknande så det blir lite mer kompletterande karaktär därigenom.

   Radera