Saison och wok

, , 2 kommentarer

Någon gång i min ungdom blev wokpannan årets julklapp och att woka sysslade alla svenssonfamiljer med under hela 90-talet kändes det som. Sen dog det ut lite men egentligen finns det ingen anledning att låta wokpanna bli stående längst in i skåpet. Särskilt inte som en god wok är fantastiskt gott ihop med en bra saison!

Nu smakar ju inte all wok likadant förstås, men just den enkla och fräscha wok jag slängde ihop ikväll var helt perfekt att matcha med en Saison de Dottignies från De Ranke som jag rekommenderade i samband med att den släpptes på Systembolaget för några veckor sen.

Min wok var som följer:
400 g lövbiff
½ dl farinsocker
½ dl soja
½ dl vitvinsvinäger
2-3 cm ingefära, hackad
1 vitlöksklyfta
2 msk maizena

4-5 salladslökar
1 röd chili
Två nävar sockerärtor

Strimla lövbiffen. Gör en marinad på socker, soja, vinäger, ingefära, vitlök och maizena. Lägg i köttet och låt det stå medan du skivar salladslökar och chili. Hetta upp olja i en wokpanna och fräs sockerärtorna. Ta ur och lätt åt sidan. Fräs sedan köttet, löken och chilin tillsammans, en tredjedel i taget. Häll i mer olja mellan varven vid behov. Lägg sedan i allt i wokpannan igen tillsammans med överbliven marinad och de frästa sockerärtorna. Koka ihop i 1-2 minuter. Servera med ris eller nudlar.

Saisonen smakar alldeles extra fräscht tillsammans med denna rätt och de peppriga tonerna binder obevekligt ihop smakerna. I all sin enkelhet är det helt fantastiskt, och sådär lagom vårigt. Rekommenderas!

PS. När du ändå är och handlar lövbiff, passa på att köpa ett större paket och använd andra halvan av paketet till min lyxiga skomakarlåda.

PPS. Jag har i efterhand googlat fram att wokpannan var årets julklapp 1990. Julen 1990 var jag 2,5 år gammal så att den blev årets julklapp i min ungdom kan ha varit att töja på sanningen något.

2 kommentarer:

  1. Låter gott! Vilken typ av olja använder du dig av när du steker denna wok?

    SvaraRadera