Mariestads vs Bryggmästarens vs Eriksberg

, , 9 kommentarer

Sveriges tre största bryggerier, Carlsberg, Spendrups och Åbro, har ett varsitt varumärke som marknadsförs som premiummärken. Dessa är Eriksberg, Mariestads respektive Bryggmästarens. Jag har länge tänkt på att det vore intressant att blindtesta dessa mot varandra för att se hur lika, eller olika, de är. Nu blev det så dags!

De öl jag har provat är de tre varumärkenas respektive flaggskepp, alltså Mariestads Export, Åbro Bryggmästarens Premium Gold och Eriksberg. De är inköpta samtidigt men har inte riktigt samma bäst-före-datum. Som man ser på bilden har jag provat Mariestads och Bryggmästarens från burk och Eriksberg på flaska. Alla tre har testats ur likadana, ursköljda glas med så identisk upphällning som jag kunde få till. De är testade halvblint, det vill säga att jag visste om att det var dessa tre öl jag testade men inte vilket glas som innehöll vilken öl.

Redan till utseendet märker man skillnader. Bryggmästarens är ljusast med en halmgul till gul färg, Mariestads hamnar mittemellan i en något gyllengul färg och Eriksberg är tydligt mörkare med en djupare gyllene färg. Skumstabiliteten är, med min upphällning, sämst i Mariestads som inte ens lämnar några skumrester på glaset vilket båda de andra gör.

Arommässigt är Mariestads den som jag upplever tydligast humleton i, av höig kontinental humle. Den har också tydliga brödiga toner och lättare toner av spannmål. Bryggmästarens har också en kännbar humleton, också den höig. med lättare brödighet och även här vissa spannmålstoner. Eriksberg sticker tydligt ut på aromen som har en fruktgodiston snarare än brödighet.

Bryggmästarens smak är något jolmig med en lätt sötma, låg beska och toner av sött vitt bröd, alltså åt formfranska-hållet. En försiktig humleton dyker fram först i slutet. Mariestads smak känns något mer robust med en mer angenäm brödsmak som drar åt lantbröd snarare än formfranska, och med lite tydligare humleton. Dessutom upplever jag den som mindre söt och något beskare, vilket gör den friskare. Eriksberg har även i smaken något av en fruktgodiston som tillsammans med en viss sötma och mycket låg beska samt avsaknad av humletoner gör att även den blir något jolmig.

Slutresultatet blir att Mariestads står som segrare med Bryggmästarens rätt så tätt bakom medan Eriksberg kommer på en klar sistaplats. Eriksberg skulle jag helst avstå, fruktigheten blir som en felsmak i det här läget, medan en kall Mariestad såväl som en kall Bryggmästarens trots allt blir uppfriskande, är felsmaksfria och har vissa kvaliteter. 

9 kommentarer:

 1. Ehh - ett halvblint test? Du kände inte till vilket öl som var i vilket glas, men redan till utseendet ser du skillnader som gör att du vet vilket öl som är vilket....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror snarare Johan antecknade färgerna och efter att ha smakat och gjort en bedömning kollade vilket glas som innehöll vilket öl.

   Radera
  2. Jag hoppas du har rätt, men inte ens då kan man ju kalla testet för ett blindtest. Är man någorlunda bekant med märkena så leder färg och utseende dig rätt innan du smakat.

   Radera
  3. Ja, givetvis har jag tagit anteckningar under en halvblind provning och sedan kollat vad som var vad och skrivit inlägget efter det. Jag är för övrigt inte tillräckligt bekant med dessa öl sedan innan för att kunna sätta vilken som är vilken utifrån deras utseende. Det här är inte några öl jag dricker till vardags.

   Radera
 2. Provar du tre öl och inte vet i vilket glas respektive öl hälls i så blir det halvblint! Vad är problemet? Själv gick jag i fredags igenom SBs 2015 top tio i försäljningsvolym (https://beerbroblog.wordpress.com/category/ol/). det är ju grader i helvetet vi diskuterar. Johan körde tre, vilket jag också skulle nöjt mig med. I slut ändan handlar det ju om vilken öl som gör minst ont!

  SvaraRadera
 3. Kul att du (Johan ) lyfter fram lite mer enkla öl också. Skulle vara kul om du testa Mariestad mot tex Löwenbräu (Carlsberg) för att se om en sådan tysk verkligen är så mycket bättre som många tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte upp till Johan att bestämma vilken av dem som är bäst. Smaka själv och avgör vad du tycker

   Radera
 4. Som uppföljning på detta skulle jag gärna se ett triangeltest med Mariestads och Norrlands guld, det är ju alltid kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo, den har jag varit lite sugen på sen jag läste det här för sju år sen: http://olkallare.blogspot.se/2009/02/ar-mariestads-export-och-norrlands-guld.html

   Radera