Ölcocktails: Boodka Sour

, , Inga kommentarer
T.v. vanlig Vodka Sour, t.h. Vodka Sour med geuze, aka Boodka Sour
Sour-familjen av drinkar, som i sitt enklaste utförande består av en bassprit, färskpressad juice från citron eller lime och sockerlag, är fantastiskt trevlig att utforska. Jag funderade lite på hur man kunde använda den grunden till en ölcocktail när jag kom på att man kanske kunde byta ut citronjuicen i en vodka sour mot lambic. Sagt och gjort, jag tog lite geuze från Boon och så var Boodka Sour född. Och gott blev det! Faktiskt!

Vodka, sockerlag och geuze. Det låter lite konstigt, men det blir faktiskt gott. 

Grundreceptet för en vanlig vodka sour är
4 cl vodka
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag
(äggvita)

Häll alla ingredienser i en shaker med is, skaka och sila upp i ett isfyllt rocksglas. Garnera med en citronskiva.

Så, jag började enkelt och bytte helt enkelt ut citronjuicen rakt av mot geuze. Så jag tog fram lite Svedka, en eko-citron och en flaska geuze från Boon samt kokade ihop en skvätt sockerlag. Blandade min drink, samt en helt vanlig vodka sour att jämföra med. I båda fallen skippade jag äggvitan.

Första försöket visade sig riktigt lovande. En helt annan smak än en vanlig vodka sour men ändå med nästan samma balans. Det där nästan beror på att geuze trots allt inte är riktigt lika surt som citronjuice, och det gjorde att spriten kom igenom lite för mycket. Jag löste det genom att tillsätta en halv centiliter citronjuice i geuzedrinken. Voilà! Mer än så behövdes inte för att sätta balansen i drinken. Inte lika syrligt som en vodka sour, men nu var det ju en god ölcocktail jag ville skapa.

Mitt recept blev alltså
4 cl vodka
2 cl oude geuze
2 cl sockerlag
½ cl citronjuice

Jag rörde min ölcocktail istället för att skaka den. Inte för att det blir någon kolsyra kvar av så lite öl ändå, men det kändes liksom fel att skaka.

Resultatet är en drink som verkligen lyfter fram den unika smaken i en god lambic (som ju otvivelaktigt är lite mer komplex än den i citronjuice) samtidigt som det blir en helt annan dricka än vad ren geuze blir. Eventuellt att lite mindre sockerlag och kanske också lite mer geuze gör det ännu bättre.

En del tycker säkert det är helgerån. Jag tycker snarare det är ett kul sätt att utforska lambicens fantastiska smakvärld.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar