Idag börjar Systembolagets nya ölindelning att införas

, , 1 kommentar
Som Portersteken tidigare har beskrivit inför Systembolaget en ny och mer detaljerad indelning av sina öl. Det är ett system med tre nivåer med omkring 60 stilar i den mest detaljerade nivån, vilket ska göra det lättare för kunder att hitta det de söker. Idag har den här nya indelningen införts på deras webbplats och framöver kommer det också införas i butik.

I den nya kategoriseringen utgår man från lager, ale, veteöl, porter/stout, syrlig öl och övrig öl. Lager och ale blir i sin tur indelade i underkategorierna ljus, mellanmörk och mörk lager respektive ale i tysk, belgisk och anglo-amerikansk stil. Inom dessa underkategorier samt i de övriga kategorierna finns sedan en tredje nivå med olika ölstilar.

I butik kommer ölen sorteras efter kategori och underkategori, samt att stil kommer att skrivas ut på hyllkantsetiketten, men det är något som införs först senare. Från och med idag finns denna indelning dock på webben vilket gör att man kan filtrera sin sökning med olika stilar. På så sätt kan man exempelvis få fram en träfflista med alla saison i sortimentet, vilka porter och stouts som kommer i ett småpartisläpp eller vilka IPA och DIPA det finns i lokalsortimentet.

Jag har testat runt lite i sökningen under dagen och indelningarna verkar överlag vara vettigt gjorda. Det kommer förstås alltid finnas öl som ligger utanför klassiska stilar men med lite catch-all-stilar som "övrig syrlig öl" och "ljus belgisk ale" fångar man upp många sådana.

Här och var ser man dock öl som inte fått någon stil, utan bara lagts in i en kategori. Jag vet inte om det är ett ansvar som Systembolaget lagt ut helt eller delvis på leverantörerna, men i slutändan är det förstås Systembolaget som ansvarar för sitt eget system. Kanske är det något som löser sig med tiden.

I samband med denna uppdatering har de också lagt in beskrivningar av alla olika stilar som de använder. Dessa finns på produktsidorna, det vill säga om man går in på mild så finns en länk till en beskrivning om mild. Alla beskrivningar finns också samlade på https://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/fakta-om-dryck/ol/olstilar/ där man kan klicka runt lite. På stilsidorna finns också förslag på liknande stilar. Utifrån några snabba stickprov verkar de här funktionerna samt stilbeskrivningarna vara väl utförda.

Det här känns som ändringar som kommer hjälpa många kunder. Om inte annat vet jag att det kommer göra vissa aspekter av mitt jobb som ölskribent betydligt smidigare.

1 kommentar:

  1. När får vi se en valbar kategori för styckvis, 6-pack eller kollikrav 20/24?

    Det är så irriterande när man hittar en spännande öl , och ser att det är kollikrav 24 stycken som gäller. :(

    SvaraRadera