Bästa ölen till midsommar

, , 1 kommentar
Midsommarhelgen är snart här och till den får det ju gärna bli några öl, med eller utan alkohol. Här är mina öltips till sill, lax, grillat och jordgubbstårta.

Till svensk mat pratar man ofta om ljusa lageröl som bra matchning, och det är sant till mycket av midsommarmaten också. Friskheten i en bra pils eller pilsner är gott till både sillen och laxen. Om man hittar några kvarvarande Nils Oscar Södermalmspilsner är den ett utmärkt svenskt alternativ. Annars håller jag Budvar och Pilsner Urquell som fina exempel på stilen och som dessutom kommer till bra priser. Eller varför inte en Jever? 

Beroende på vad man har för kryddningar kan det också passa med en mild dos modern humle och då är Brutal Brewings Cirrus The Cloudy Lager passande, med en lätt citruston utan att humlen tar över helt.

Vill man vara lite mer äventyrlig kan man testa en belgisk oud bruin i form av VanderGhinste Oud Bruin. Den sötsyrliga smaken passar mycket fint ihop med den inlagda sillen som ju också är syrlig och söt. Ett bra alkoholfritt alternativ med samma effekt är den nya Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse.

Även veteöl, såväl belgisk som tysk, är givna vinnare till midsommarmaten där de passar bra till både sill och lax. Weihenstephaner är en given favorit som erbjuder weissbier både med och utan alkohol, som båda är perfekta till helgens firande.

Ska det grillas kan man med fördel plocka fram något med lite mer knäckiga toner. Hoppa IPAn och plocka en Fuller's ESB, en Jämtlands Postiljon, en Ayinger Celebrator eller en Traquair House Ale. Till sommartårtan tar man med fördel en Carnegie Porter eller en Terrapin Moo-Hoo Chocolate Milk Stout.

Tänk också på att Systembolaget har stängt på fredag trots att det inte är en röd dag. Midsommarafton är nämligen en av två icke-röda dagar på året då Systembolaget håller stängt. Den andra är julafton. Vill man ha starköl till midsommar är det imorgon som är sista dagen att handla alltså.

1 kommentar:

  1. upptäckte att founders all day ipa funkade fint ihop med kallrökt lax och pepparrotsröra (typ pepparrot, lök och creme fraiche). en kul överraskning!

    SvaraRadera