Soligt på Fjäderholmarna

, , Inga kommentarer

Fjäderholmarnas Bryggeri har nu funnits i ungefär två år och har tagit sin plats i Stockholms ölvärld. Förutom att deras öl serveras på krogar på fastlandet har de också en egen bryggpub som är öppen på sommarhalvåret. Idylliska skärgårdsvyer som lätt nås med färja gör ön till ett perfekt litet utflyktsmål en solig dag i Stockholm. Vad som gör det hela ännu bättre är förstås att man kan få dricka bra öl på plats också.

Tidigare i våras besökte jag i samband med en artikel som kommer i nästa c/o Hops den otroligt härliga krogen Avenue Pub i New Orleans. Då lärde jag så smått känna ägarinnan Polly och deras bar- och kökschef Eileen. När nu dessa två damer avslutade en liten Europavisit med några dagar i Stockholm åkte jag såklart ner för att säga hej.

Det föll sig såväl ut att deras planer för eftermiddagen var att besöka Fjäderholmarnas Bryggeri, en bryggpub jag tänkt mig att besöka igen ända sedan jag var där på Party On The Island i samband med Stockholm Beer & Whisky Festival för två år sedan. Ännu bättre blev det i och med att tisdagen bjöd på shortsväder och strålande sol.

Fjäderholmarna är Stockholms skärgårds allra innersta öar, i höjd med Nacka Strand, och nås med en kort men vacker färjetur från kajen i Gamla Stan. Det första som möter en vid färjeplatsen är just bryggeriet. Nu är visserligen inte ön så stor, men det rör sig om ett handfull steg från färjan till bryggpubens entré. 


Just idag är det första vardagen efter långhelgen så trots det fina vädret är det ganska lugnt i puben under eftermiddagen. En Bandit Bitter sitter riktigt bra i solen på kajens sittplatser medan finlandsfärjorna glider förbi bortom grannön. 

-Fram till midsommar är det ganska lugnt i veckorna men med mycket folk på helgerna, särskilt när det är fint väder som idag. Efter midsommar när semestrarna drar igång kommer blir det körigt mest hela tiden. Utöver sommaren håller vi också öppet i julbordssäsongen. När vi inte håller puben öppen säljer vi istället mer öl till andra pubar, berättar bryggeriets ena grundare Andreas.

Själva bryggeriet är inklämt i ett sidorum till puben, med fri insikt genom ett stort fönster. Bryggverket är ett platseffektivt enkärlssystem från Braumeister med en sorts maltpipa som kan höjas upp med en liten kran där de brygger 500 liter åt gången. Små dubbelmantlade kombitankar står uppradade längs båda väggarna och i ena änden står en liten tappmaskin inträngd. 

När det finns färdig öl i tankarna finns den charmerande möjligheten att koppla upp en av dem direkt mot serveringssystemet i puben. Tokfärsk öl till kunderna och mindre paketeringsjobb för bryggarna. Några uppgraderingar av tankarna är på gång vilket ökar kapaciteten. Med ytterligare uppgraderingar tror man sig kunna nå en kapacitet på 100 000 liter om året.


Bakom bryggeribyggnaden öppnas en dörr in i berggrunden. Här har en gammal militärbunker byggts om till akvarium för att nu ha blivit bryggerilager. Humlen lagras i akvariumets gamla glassfrysar medan de fyllda faten och flaskorna trivs bra i grottans naturliga 13 grader. 

En annan av grottans dörrar leder oss rakt in i puben igen och vi slår oss ner därinne för att prova fler av deras öl. Kellerbieren som de bryggt med och hos CAP faller mig inte riktigt i smaken men deras session-IPA Short Sail är riktigt fräsch med fin humleton och bra balans. Deras nya dubbelmäskade imperial stout Mr Cocoa behöver nog stå till sig ett tag då den var lite rå nu men den har potential att vara riktigt bra om några månader. Redan nu är däremot den två procent svagare stouten T-56 utmärkt, med en sorts friskhet som gör den bedrägligt lättdrucken.

Restaurangerna och butikerna intill bryggeriet gör Fjäderholmarna till ett gediget utflyktsmål när det är fint väder. Och upplevelsen tar inte slut när man kliver på färjan tillbaka, för den turen är också väldigt fint. Stockholm känns ofta som vackrast från vattnet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar