Klassöl i fasta: Ayinger Celebrator

, , 3 kommentarer

Ayinger Celebrator var inte den första dubbelbocken men det har blivit något av stilens urtyp, och det är en av världens mest omtyckta öl i sin stil. Det är faktiskt den överlägset högst rateade dubbelbocken på Ratebeer. En till världsklassöl i Systembolagets fasta sortiment alltså.

Ayinger själva är något förtegna kring detaljerna för celebrator, men de jobbar såvitt jag vet fortfarande på de traditionella visen vilket den höga stamvörtstyrkan och låga förjäsningsgraden också tyder på. Ölet har nämligen en stamvörtstyrka på 18,5 P (1,076) och en alkoholhalt på 6,7 %, vilket innebär att den färdiga bocken håller omkring 6,4-7,3 P (1,025-1,029). Traditionell bryggning innebär i det här fallet trippeldekoktionsmäskning och (mycket) långt vörtkok. Exakt vilka maltsorter de använder avslöjar de inte heller, men det är troligt att det rör sig om en mycket stor del, eller till och med enbart, münchnermalt.

Efter denna lilla dissektion av ölet är vi redo för en provsmakning. Det har en vacker, klar brun färg med gyllenröda toner och ett lattefärgat skum. Aromen är brödig åt vörtbrödshållet, med nötiga toner och en återhållen touch av torkad frukt. Humle? Nopp...

Smaken är len och fyllig med nötiga, nougatliknande smaker, grovt bröd, milt rostade toner och så den lätta touchen av torkad frukt även här. En mild chokladton dröjer sig kvar på tungan i flera ögonblick efter att ölet glidit ner för strupen. Medan ölet har en lätt sötma är det inte alls så sött som man förväntar sig av ett så lågförjäst öl. Trots den djupa och fylliga smaken har ölet också en viss fräschör, vilket är en av nycklarna till dess storhet. 

Som matöl är den perfekt till stekt och grillat kött, anka och andra fåglar med mörkt kött, vilt, rotfrukter och svamp, grytor och stuvningar samt krämiga rätter som potatisgratäng och pasta carbonara. Inte minst är det en fullständigt fenomenal matchning till de hårda alpostarna från Frankrike och Schweiz, som Comté, Gruyère och Appenzeller samt till en vällagrad ost av gouda-typ, till exempel en Reypenaer VSOP. 

Ayinger Celebrator är utan tvekan en av världens bästa dubbelbockar och en av de stora klassikerna vi har. En öl värd att fira med!

3 kommentarer:

 1. sjukt god! Brukar stödköpa denna och Boon oude kriek och ge bort till kompisar för att dom skall stanna kvar i sortimentet.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson21 juni 2016 kl. 09:00

  Denna öl gillar jag skarpt. En av mina favoritöl. Hoppas att den får stanna kvar i det fasta sortimentet. Systembolaget är rätt hårda nuförtiden. Om det inte säljer tillräckligt bra så åker den ut.

  SvaraRadera
 3. Smakar förjävligt. Men jag gillar heller inte söta tyska öl.

  SvaraRadera