Ofiltrerad Budvar hittade till Sverige

, , Inga kommentarer

Budvar, den tjeckiska statens eget pilsnerbryggeri, gör också ett ofiltrerat öl. Budvar Cvikl (ja, det är relaterat till tyskans zwickel) har just letat sig fram till Sverige i en ytterst begränsad upplaga - endast fyra fat har nått oss. Det som kopplades på i Stockholm tog slut på ungefär en timme under denna solstänkta eftermiddag, och var man där i tid kunde man också göra en intressant jämförelse med den vanliga Budvar.

Av de fyra faten som hittade hit har alltså minst ett redan tagit slut. Förutom det tömda fatet i Stockholm ska det finnas ett i Göteborg, ett i Malmö och ett i norra Sverige. Vilka krogar de kommer att serveras på, eller ens när, vet jag tyvärr inte, men eftersom Galatea är leverantör lär det åtminstone röra sig om krogar med någorlunda Galatea-tunga sortiment.

En aningens förvirring uppstod också vid serveringen på Bishops Arms Bellmansgatan, som serverade ölet i Stockholm. Vilken variant var det egentligen? Budvar har enligt deras tjeckiska hemsida nämligen både en kröjsad öl, Budvar B:Special Krausened Lager, och en ofiltrerad variant, Budvar Cvikl. Bartendern ringde Galatea som menade att det låg på 3,8 % vilket tydde på Cvikl eftersom det skulle ligga på 4 % medan den kröjsade B:Special skulle ligga på 5 % enligt hemsidan. Men så blev det krångligare igen när vi upptäckte att deras brittiska hemsida listade en Budvar B:Kräusened på 4 %, där de dessutom använde frasen "naturally hazy czech lager" som också stod på pumpklippet. Men kanske är det samma öl som Cvikl?


Nåväl, själva ölet var i vart fall gott. Inledningsvis hade det en något köttig smak, som man tids nog vande sig vid. Bredare och mer nyanserad smak än Budvar B:Original (som finns på SB), men fortfarande med fin beska. Till och med något högre beska faktiskt, och med lite mer humlearom. 

Jag jämförde mot vanliga Budvar på fat som här var med en lite smörig och karamellig ton som inte funnits i de flaskade Budvar. Nu kan man ju diskutera hur relevant jämförelsen är när det inte är riktigt samma grundöl, men jag tycker ändå det hjälpte till att lyfta fram skillnaderna i den ofiltrerade varianten.

Jag kan inte påstå att det var riktigt så gott som ofiltrerad Pilsner Urquell, vars ökade närvaro i Sverige säkert kan vara anledningen till att man nu från Galateas och Budvars håll börjar testa lite ofiltrerat på svenska marknaden. Gott var det däremot och uppskattar man bra lager är det läge att försöka få sig en slurk ur något av de andra tre faten som nådde Sverige. Eller om man bara tycker om att prova nya öl, det här är ju nämligen inte helt lätt att få tag på.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar