Glastest: Spiegelau Barrel Aged

, , 1 kommentar


Nyligen fyllde Spiegelau på sin ölglasserie Craft Beer, där bland annat IPA-glaset och Stout-glaset ingår, med ett öl för fatlagrade öl, passande nog kallat Barrel Aged Beer. Det här glaset är till utseendet väldigt likt deras kupa, Beer Tulip, men med en något mer utdragen look. Naturligtvis jämförde jag därför mot det glaset, med en av de bästa fatlagrade öl jag har hemma just nu nämligen en KBS. Med tanke på likheterna i utseendet kom skillnaden i smakupplevelse som en överraskning.

Likheten mellan de två glasen syns på bilden. Diametern vid deras bredaste parti är lika stor, liksom diametern i mynningen. De skillnader man kan lägga märke till är att Barrel Aged Beer är högre, både i stjälken och i själva kupan, samt att botten är mer skålformad än den plattare bottendelen i Beer Tulip.

Spiegelau själva markandsför Beer Tulip som ett allroundglas medan Barrel Aged Beer förstås sägs vara särskilt framtaget för fatlagrade öl, dock utan att specificera vilken typ av fatlagrade öl. Barrel Aged Beer är framtaget genom ett samarbete med bryggmästarna från Great Divide, Cigar City, Uinta och Green Flash. Jag valde som sagt att plocka fram en tungviktare i form av den fatlagrade stouten KBS, från släppet nyligen, för att testa glasen. KBS är fullpackad med smaker av choklad, kaffe, vanilj, bourbon och amerikansk ek. 

Jag förväntade mig ärligt talat inga eller mycket små skillnader. Det överraskade mig därför när det faktiskt var en ganska tydlig skillnad. Smakerna från både kaffet och fatlagringen upplevde jag nämligen som mycket lenare när ölet dracks från Barrel Aged Beer, vilket också gjorde att dessa smaker fick bättre möjlighet att skina. I jämförelse blev de här smakerna skarpa och nästan lite kärva i Beer Tulip. Den här skillnaden dämpas visserligen mer och mer ju längre ölet får stå i glaset men är fortfarande märkbar efter en halvtimme.

Så från detta enda test skulle jag ändå säga att det finns en poäng med det här glaset. Om det är värt det får man givetvis själv avgöra, vilket ju kanske beror på hur mycket fatlagrad öl man dricker.

Glasen finns bland annat att köpa på Sejdelshoppen.

1 kommentar:

  1. Generellt får jeg säj att dä ä rena njutninga å läs Dine alster...
    E ann ôrk ju itt hôll på sôm DU gär, mä Dine recensioner ä e tegang för te å känn att'n ä mä i racet - utta te å spender hele pension på onyttige grejer❗ Nu vänt jeg på nytt släpp tå Samichlaus - den å Bounty ä mine favoriter...

    SvaraRadera