Lagringsexperiment: Struise Cuvée Delphine Vintage 2012

, , 1 kommentar

Har du några Struise Cuvée Delphine kvar hemma på öllagret? Grattis till dig i sådana fall! En i grunden grymt bra öl blir med lite lagring helt fantastiskt bra. Det är i alla fall vad jag kom fram till efter att ha provat en av mina flaskor från bolagssläppet för två år sedan.

Kommer ni ihåg historien om hur Cuvée Delphine fått sitt namn? Om inte kommer här en liten resumé, kopierad från min egna recension om ölet för 2,5 år sedan: Cuvée Delphine är en Black Albert som legat på bourbonfat från Four Roses. Struise ville kalla det för 4 Black Roses men fick inte för Four Roses och valde då att kalla det Cuvée Delphine istället. Det är en anspelning på Delphine Boël som sägs vara ett utomäktenskaplig barn till Kung Albert II, som inte vill stå för att det är hans dotter. Lite som detta öl och Four Roses alltså. Boël är konstnär och hennes verk med texten "Truth can set you free" över en belgisk flagga pryder dessutom etiketten till Cuvée Delphine. Belgisk humor...

Lite senare samma år släpptes Cuvée Delphine på Systembolaget varpå jag givetvis köpte upp ett gäng flaskor, efter att ha gett den följande snabbrecension från en skribentprovning:
Eldig, fruktig och chokladig doft med finstämda bourbontoner. Otroligt välnyanserad. Smaken är söt och fruktig med lyxiga chokladtoner och lätta bourboninslag samt lite vanilj. Återigen väldigt välnyanserad och komplex med idel goda smaker att hitta. Väldigt välgjort och fruktansvärt gott.
Två år har snart gått sedan den provningen och när en flaska ur gänget som köptes då nu öppnades visade det sig att ölet om möjligt blivit ännu bättre.

Det är fortfarande fruktigt och chokladigt med finstämda bourbontoner, men nu med både djupare och rundare aromer och smaker. Eldigheten har övergått till en mjukt värmande ton medan sötman har integrerat sig än mer i resten av smakerna. Om det kändes lyxigt, nyanserat och välgjort då så är det ännu lyxigare, komplext och vällagrat nu. Fullständigt fenomenalt faktiskt!

Den eviga frågan om att dricka nu eller lagra ännu längre dyker säkert upp i en del läsares huvuden. För egen del ämnar jag dricka upp mina kvarvarande flaskor inom de närmsta månaderna. Jag tycker nämligen den verkar ligga på sin topp nu och jag vill få njuta av den innan oxidationstonerna slår till på allvar.

1 kommentar: