Ölrecension: Nils Oscar Södermalmspilsner

, , 5 kommentarer
Som en liten uppföljning på gårdagens utflykt i den tjeckiska pilsnervärlden provas idag en svensk öl som är brygd för att efterlikna just denna typ av öl. Det rör sig om Nils Oscar Södermalmspilsner, som togs fram i samband med Akkurats 20-årsjubileum, och som i förra veckan släpptes på flaska på Systembolaget.

Det finns några grundläggande skillnader i hur Nils Oscar och Stene valt att tackla stilen och hur den traditionellt görs i Tjeckien. Här finns nämligen en liten andel specialmalt istället för att bara använda pilsnermalt. Den är dessutom opastöriserad, vilket de tjeckiska exemplen på burk och flaska som avhandlades igår inte är. Det är förstås också värt att uppmärksamma färskheten här, och i skrivande stund är Södermalmspilsner betydligt färskare än importer från Tjeckien.

Jag upplever ölet som torrt, likt en Budvar, men specialmalterna ger en något bredare och fylligare maltighet vilket i sin tur påminner mer om en Pilsner Urquell.

Balansen mellan maltighet, Saaz-tonerna och beskan är, precis som i ölen den är modellerad efter, svår att hitta något fel på. Möjligen att man skulle vilja ha lite mer humletoner från de sena givorna. Vad jag däremot saknar är den lilla rondören och mjukheten som finns i en riktigt bra tjeckisk pilsner. Södermalmspilsner är trots allt ändå lite, lite kantig.

Nära, men inte riktigt någon cigarr, om man jämför med tjeckiska föregångare alltså. Bland det bästa som ett svensk bryggeri klämt ur sig i den här stilen däremot. Kanske en aning kostsamt på en 30-lapp för en halvliter när de bästa tjeckerna ligger på omkring halva literpriset. Å andra sidan tycker man kanske att det är roligare att stödja ett svenskt bryggeri snarare än tjeckiska staten alternativt SAB-Miller (eller, om du läser det här i framtiden, vilka som nu köper Pilsner Urquell av dem - fast vid det laget är nog Södermalmspilsner slut ändå).

Jag tycker ändå det är en öl för Nils Oscar att vara stolta över. Av någon anledning klassificeras den på Ratebeer som tysk pilsenerstil snarare än tjeckisk pilsnerstil, men som sådan har den klättrat upp till en i skrivande stund 20:e plats i världen. Och det är inte alls illa pinkat, särskilt som den med sina få ratings fortfarande lär påverkas en del av Ratebeers viktningssystem. Notera då också att varken Budvar eller Pilsner Urquell (i deras flaskade/burkade versioner) ens är i topp 50 för tjeckisk pilsner.


5 kommentarer:

 1. 20:e plats i världen? dessa öl-sidor alltså...

  nå, Södermalspilsnern var OK, men inte mer. slappt kolsyrad, för 30kr/halvlitern borde saaz-humlen kännas mer, och dom hade inte lyckats få till den där fina maltbalansen i tjeckisk pils. mer som en, misslyckad, tysk.

  vill minnas att Nils Oscars gamla Pils (finns den kvar?) var bättre, och billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är ju uppenbarligen många som inte håller med dig, men så kan ju inte alla tycka lika heller :)

   Nils Osar Pils försvann kring 2012 tror jag.

   Radera
 2. Är det någon som har hävdat att den ska vara tjeckisk? Jag upplevde den också som mer tysk i karaktären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom den namnges som en pilsner (snarare än pils) och humlas med Saaz utgick jag från att det var tjeckisk pilsner det rörde sig om. Men det verkar väl kanske som att det är en sorts hybrid av bayersk pils och tjeckisk pilsner?

   Radera
 3. Sven-David Svensson13 juni 2016 kl. 20:55

  Väldigt god öl från Nils Oscar. Stor rejäl torr maltkropp. Efterbeskan är lite diskret. Den är mer en tysk pilsner än en Tjeck. Jag saknar Nils Oscar Pils som försvann för några år sedan.

  SvaraRadera