Tungur ölur från Borg Brugghús

, , Inga kommentarer

Ölen från isländska Borg Brugghús har i dagarna hittat in till svenskt territorium igen och framåt sensommaren kommer ett par av deras öl att släppas på Systembolaget. Det de har med sig den här gången är något helt annat än när de släppte Brio, som närmast kan beskrivas som en makrolager, på Systembolaget för några år sedan. Nu är det humle, rostad malt och inhemska bär som gäller istället, i både toppar och dalar.

Det började bra med en småsyrlig bärsaison, Fjólubláa Höndin, som de bryggt ihop med Arizona Wilderness. Exakt vad för bär de har haft i är något oklart, då de på engelska kallade det för bilberry, vilket är skandinaviska blåbär (blueberry är amerikanska blåbär, de stora med vitt fruktkött), men de menade också att det var ett bär som bara växer på Island och vissa delar av Norge. Det skulle vara som blåbär fast mer potent, vilket i och för sig fortfarande låter som att man jämför skandinaviska blåbär med amerikanska blåbär. Vi kanske kan lämna det därhän. Ölen var god med en lätt bärsyrlighet och massor av skogig blåbärssmak. 


Úlfur India Pale Ale Nr. 3 var å andra sidan en besvikelse. Mycket lite humletoner och med lite jordgubbstoner som gav lite känslan av nybörjarhembrygg. Storebrorsan Úlfur Úlfur Double IPA Nr. 17 hade lite av samma toner men betydligt mer humle vilket gjorde att den i vart fall inte kändes helt bortkastad att dricka. 

Jag testade också två av deras mörka alster. Surtur Nr. 38 (observera numret, de har flera Surtur) blev kanske lite väl sliskig och enkel för min smak, med stor sötma samt massor av vanilj och choklad utan särskilt mycket nyans eller djup. Å andra sidan verkar det vara många som gillar den här typen av öl.

Personligen tyckte jag Garún Icelandic Stout Nr. 19 var betydligt, betydligt bättre och det var också den av de fem isländska öl som jag provade som jag tyckte bäst om. Stora smaker men utan en överdriven sötma och med mycket mer djup och nyans i smakerna. Välgjord imperial stout utan krusiduller.

Det kommer också släppas två öl från Borg på Systembolaget i augusti. Det kommer jag att återkomma till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar