En legend återuppstår - Thomas Hardy's Ale är tillbaka

, , 6 kommentarer
1968 bryggdes den tre gånger på Eldridge Pope. Sedan dröjde det några år innan nästa gång, men förutom 1976 så släpptes den minst en gång per år från 1974 fram till och med 1999. Efter några års uppehåll kom den tillbaka och bryggdes av O'Hanlons från 2003 till 2008. Sedan verkade den gå i graven då ingen ville ta sig an den dyra ölen. Det är förstås den legendariska Thomas Hardy's Ale jag pratar om, och vet ni vad: Nu har den återuppstått! Och ännu bättre: Den släpps på Systembolaget! Thomas Hardy's Ale är en av många spännande ölsläpp framöver. Den stora listan med kommande släpp är förstås uppdaterad med alla dessa.

Marknaden för väldigt dyra öl blev allt mindre ju närmare 1900-talet kom mot sitt slut och i århundrades sista år gav Eldridge Pope upp hoppet om att få Thomas Hardy's Ale till en lönsam produkt. O'Hanlons försökte alltså under några år men även de gav alltså upp efter några år. Rätten till varumärket ägs numera av italienska Interbrau som har återupplivat ölet igen och låtit det bryggas på brittisk mark. Italienarna har varit förtegna med exakt var det har bryggts men tunga namn som Ron Pattinson säger sig med säkerhet veta att det är Meantime som fått den äran.

Thomas Hardy's Ale 2015, den första årgången sedan 2008, kommer att släppas på Systembolaget i flaskor om 33 cl den 19:e augusti. Därmed är legenden tillbaka på svensk mark. I slutet av 90-talet kostade den 28,30 kr, den här gången lär det bli några kronor mer. Men blir ölet det minsta likt sig själv lär det vara värt det. Senast jag provade en Thomas Hardy's var förra sommaren då min enda flaska från 2005 slank ner, vilket var en av de bästa öl jag någonsin druckit. Den är inte bara bra, den är också unik. Jag har aldrig provat en öl som verkligen liknar den, och jag misstänker att jag aldrig kommer att göra det heller. 

Det är den 48:e buteljeringen av Thomas Hardy's Ale och sann mot traditionen ligger den på stadiga 11,7 % även den här gången. De äldre årgångarna har en närmast unik lagringspotential och håller sig i uppemot 25 år. Om den nya årgången får samma lagringspotential som de äldre flaskorna låter jag vara osagt tills vidare, men lite på att jag kommer testa att lagra några pavor. 

6 kommentarer:

 1. Runt hur mycket kommer en flaska kosta tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har frågat importören vad den kommer kosta nu men har inte fått något svar. När Thomas Hardy's Ale 2005 släpptes på Systembolaget under hösten (?) 2009 kostade den 55 kr och då var det en flaska á 25 cl. Det kan kanske vara lite vägledning. Jag tror inte den blir billigare än så den här gången.

   Radera
  2. 69,90 kr kommer de gå loss på.

   Radera
 2. Har ännu 14 st TH 2005 kvar för mina årliga provningar, ännu håller den bra. Ser fram emot att testa denna om jag får tag på den!

  SvaraRadera
 3. Fantastiska nyheter! Det här har jag väntat på. Om valet av bryggeri stämmer kan vi nog se fram emot en fin nyversion.

  Ang. priset så vill jag minnas att den kostade runt 60 kr för 25 cl senast den fanns på systembolaget?

  SvaraRadera
 4. Har någon lyckats verifiera att den är bryggd av Meantime?

  SvaraRadera