Kompletterande recensioner av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment juni 2016 - Garage Project Kiwi Hop Can Pack

, , 1 kommentar


I början av juni skulle Garage Project Kiwi Hop Can Pack, ett burkmixpack med Hapi Daze, Hakituri, Hops On Pointe och Pernicious Weed, släppas på Systembolaget men blev tillfälligt säljstoppat. Därför uteblev de också från skribentprovningen och därmed snabbrecensionerna inför släppet, men nu när de kommit ut på hyllan kommer givetvis en kompletterande recension.

Två av burkarna har överstrukna ord, vilket förklarar varför den blev tillfälligt säljstoppad. Lite nagellacksborttagningsmedel avslöjade enkelt vad som blivit överstrukit. Det rör sig om ordet "champagne" på burken för Hops On Pointe Champagne Pilsner samt ordet "organic" på Hakituri Organic New Zealand Pilsner. Champagne är en skyddad beteckning inom EU så varför det ordbruket skapade problem är lätt att förstå. Varför ordet organic är problematiskt är inte lika självklart, särskilt inte som det figurerar på fler platser på burken där det inte strukits över, men antagligen rör det sig om att ölet saknar en märkning eller certifiering för ekologiska produkter som gäller i Sverige.

Till själva ölen då. Förutom de två ovan nämnda ölen innehåller fyrpacket också Hapi Daze och Pernicious Weed, två öl som vi fått stifta bekantskap med på flaska genom tillfälliga släpp i april ifjol. Lustigt nog hade de två ölen lite problem med lanseringen även den gången.

Hakituri är en ljus lager brygd med humlesorterna Pacific Gem, Motueka och Wakatau och är därmed den enda i fyrpacket som inte innehåller Nelson Sauvin. Smaken är dominerad av humlearom i typisk modern-lager-anda och visar definitivt upp de nyzeeländska humlesorternas särpräglade karaktär utan att för den sakens skull vara något humlemonster. Ganska ointressant maltsmak, vilket gör den väldigt endimensionell, men på det hela taget är det åtminstone en helt okej öl.

Fyrpackets Pale Ale Hapi Daze bryggs med Motueka, Nelson Sauvin, Riwaka och Wai-Iti. Aromen är närmast parfymerad på det vis som oljorna i citrusskal kan vara. Tendenser mot kiwi, melon och svartvinbärsblad har den också, särskilt när eftersmaken närmar sig. Lite mer kropp än i Hakituri. Betydligt mer intressant än jag minns den från förra årets släpp på flaska.

Kombinationen av Nelson Sauvin och champagnejäst ser på pappret intressant ut och slutresultatet är just intressant, men kanske inte helt bra. Det börjar bra med en både intressant och bra vinös och fruktig smak men slår över i en beska som inte alls spelar tillsammans med de övriga smakerna och därmed raserar allt som byggts upp och förstör smakbilden. Synd...

Namnet Pernicious Weed kommer från att det var just det som engelsmännen dömde ut humlen som när den började dyka upp i deras öl för en sisådär 500 år sedan. Idag är det minsann annat ljud i den brittiska källan. Garage Projects hyllning till det "fördärvliga ogräset" är en DIPA på 8 % med Nelson Sauvin och Rakau och den är riktigt bra. Krusbär, persika, svartvinbärsblad och toner av vitt vin blandas i en aromatisk men balanserad öl.

Sammantaget tycker jag ändå att det är ett av de bättre mixpack som har släppts på Systembolaget. Snittpriset på 23,90 kr per burk är en smula högt för vad man får, men så är det också importerat från andra sidan jorden. Pluspoäng för att det är burkar å andra sidan, och en snabb sökning på systembolaget.se bekräftar att det här, bortsett från småpartisläpp, är enda chansen att köpa DIPA på burk.

1 kommentar:

  1. Hapi Daze kom väl som 33cl burk senast, däremot så kom Pernicious Weed på stor flaska.

    SvaraRadera