Fatlagrade monster från Midtfyns

, , 1 kommentar

Imorgon är det dags för ölsläpp igen och bland ölen som endast släpps i vinkällarbutikerna finns två riktigt tunga skapelser från danska Midtfyns. Dessa fanns inte med på ölskribentprovningen och därmed var de inte heller med i snabbrecensionerna inför morgondagens släpp men nu har jag fått tillfälle att prova dessa två romfatlagrade öl; ett barley wine och en imperial stout. 

Båda ölen är lagrade på romfat och är ett samarbete mellan Midtfyn och en dansk romimportör vid namn 1423 (för er som undrar varför dessa siffror syns på etiketterna) som ordnat fram romfaten. Barley Wine Caroni Barrel Edition är som hörs på namnet lagrat på fat från den sedan flera år tillbaka nedlagda romdestilleriet Caroni. Mer specifikt är det ett "single cask" romfat som innehöll Caroni 1993. Caroni låg på Trinidad och gjorde en särskilt typ av stark rom, på engelska kallad puncheon, på 75 %. Även om destilleriet inte längre är verksamt kan man faktiskt köpa rom från Caroni genom Systembolaget. Men var beredd på att hosta upp omkring tusingen för en flaska, plus ytterligare en femhundring för de något exklusivare sorterna.

Ölet i sig ligger på 12,5 % och efter lagring på fat som innehållit så stark sprit är det ingen överraskning att det är en aning hett och eldigt, men det är inte alls så starkt som man skulle kunna tro. Här blandar sig ölets kola- och fudgetoner vackert med den eldigt fruktiga romen. Några månaders vila, eller kanske till och med något års, skadar nog inte men det finns samtidigt en charm i dess blandning av ungdomligt öl och ålderdomlig sprit.

Russian Imperial Stout Rum Barrel Edition är lagrad på flera olika fat, bland annat ett fat från Caroni, och klockar in på rediga 13,1 %. Här skapar mixen av den smått rökiga grundölen och de runda romsmakerna en fängslande smakbild som tål en ordentlig granskning. Det är eldigt och ungt även här, men också med mogna toner och en stor blandning av smaker. Det går ihop utan att bli för spretigt, men jag tror ändå att det kan löna sig att ge smakerna några månader att hitta varandra.

Det här är två öl att köpa nu och spara till vintern. De passar bäst in när snön faller utanför fönstret och man själv värmer sig med gott sällskap som delar på dessa tungviktare. Själva ölen kommer då också få några månader på sig att samla smakerna.

1 kommentar: