Intervju: Tempel-Arvid

, , 1 kommentar

Uppsalabaserade surölsbryggeriet Tempel är på gång att skaffa sina helt egna bryggerilokaler under hösten. Jag träffade mannen bakom Tempel, Arvid Landgren, för en rykande färsk intervju om framtiden, folköl, favoriter och samarbetsöl. Visste ni att Tempel bryggt en öl tillsammans med amerikanska hajpbryggeriet Tired Hands som snart kommer ut på marknaden?

Du är på väg att flytta ut från Jackdaw för att ha ett helt bryggeri? Vad kommer att hända?
Det blev helt enkelt för trångt att dela bryggeriet i Ströby. Där var vi tre bryggerier som delade på 100 kvm och nu får jag 200 kvm, plus ett kallförråd, själv i det nya. Jag fick tips av Ölof som har bryggeri på samma gård om att en lokal var på väg att bli ledig, så jag ringde upp dem och snackade lite och fick ta över den lokalen. Jag är väldigt nöjd över att ha åkrar på alla fyra sidor även här, det är skönt att vara utanför stan. Jag har köpt Vegas gamla bryggeri och sen tidigare har jag en egen flaskfyllare. Sen blir det nya rostfria grejer och så passar jag på att byta kopplingssystem vilket gör mitt liv lättare. Om två-tre veckor kommer det stora renoveringsprojektet med att göra lokalen livsmedelsduglig dra igång, och då ska jag se till att det blir bra, permanenta lösningar även om det blir lite dyrare. Det nya bryggverket är byggt som ett bryggverk från början snarare än att vara något som är ombyggt, vilket kommer spara mig en hel del tid och ger mig bättre tekniska möjligheter. Sen kommer jag antagligen att sluta flaskjäsa ölen också, det har varit ett av mina största problem hittills.

Har du haft något annat bryggeri som inspirationskälla eller förebild?
Brygghuset Finn har jag haft mycket kontakt med och de har blivit lite av en "teknisk förebild" då de tänker mycket på samma sätt som jag och är bra på att ta tag i saker som behöver fixas och fixa det snabbt och bra.

Tempel har gjort flera samarbetsöl på sistone. Berätta mer om vad som är på gång.
Jag kommer åka ner till Spanien och brygga en öl tillsammans med Yria, Reptilian och Falcon. Yria har jag ju bryggt med här i Sverige tidigare. Sen bryggde jag med Tired Hands för ett tag sedan och den ölen släpps snart. Jag träffade Jean på CBC när han kommenterade min tröjdesign, vilket var en Tempeltröja. Sen gick det vidare från det, han testade min bärs och gillade den och vi hittade gemensamma intressen. Själva ölen är väldigt lokalt inspirerad, med vete som växer på åkern direkt utanför bryggeriet och maskrosor som vi själva plockade vid husknuten. Sen primärjäste vi med min kultur och efterjäste med deras kultur. Jag är fantastiskt nöjd med hur den ölen blev sen. Än så länge är inte allt klart med ett bolagssläpp men jag tror den kommer få dyka upp i ett småpartisläpp framåt hösten. Överlag gillar jag samarbeten och är sugen på att göra fler, särskilt utomlands. Skulle gärna åka till både Belgien och Storbritannien för lite samarbetsbryggningar. Man märker också att det växer med suröl bland svenska bryggare som inte petat på det innan. Det är flera som varit på mig om att de är intresserade av att göra samarbeten kring suröl, och det är spännande.

Har du något drömbryggeri att göra ett samarbete med?
Jag gillar Lost Abbey som fan, men de skulle nog kunna vara lite kluriga att brygga ett samarbete med. De kända amerikanska surölsbryggerierna tycker jag överlag är de som gör bäst surisar fortfarande, om man inte räknar in lambic, men att samarbetsbrygga riktig lambic skulle ju bli lite klurigt också. Sen skulle det såklart varit riktigt coolt att brygga ihop med något stort bryggeri med stor distribution, men som normalt inte gör suröl och liknande, hade varit riktigt coolt. Tänk att göra något galet surbrettat med Sierra Nevada som får spridning över hela USA sen. Eller med Spendrups för den delen.

Hur tycker du att Uppsala är som ölstad?
Det känns som att Uppsala växer snabbt just nu, vi har flera nya ölinriktade krogar och flera till är på gång och vi har fått typ fem nya bryggerier på bara några år. Jag märker när jag är ute och säljer min bärs på krogarna i stan att det är mycket enklare nu än för 1,5 år sen. Bland annat var jag runt till stans alla studentnationer häromveckan och nästan alla vara intresserade. Sen är suröl överlag något som blivit mer känt bland öldrickare, men det är inte bara något som hänt i Uppsala förstås. Nu händer det till och med att folk ringer och säger "tjena, jag ska öppna en krog och skulle vilja ha din öl i sortimentet". Sånt gör det väldigt mycket roligare att hålla på!

Folköl - what's that all about?
Det händer jättemycket på folkölssidan nu! Jag har börjat köra mer regelbundna folkölsbryggningar nu, för de säljer riktigt bra och det är skitkul även om det är lite lägre marginaler på dem. Det är tre folkölsbutiker på gång eller som just startat bara i Stockholm och det är fler på väg runt om i landet också, så det kommer bara bli mer folköl. Bottl3.5hop i Stockholm har ju typ 120 öl i sin folkölsbutik, med grejer som inte finns annars, så det är högintressant för en ölnörd. Så jag tror mycket på fortsatt folkölsutveckling. Själv är jag också ett stort fan av öl med lägre alkoholstyrka och kan jag hitta en folkölsvariant som smakmässigt är på par med samma öl i högre styrka väljer jag lätt folkölen. Jag tror fler och fler svenska bryggerier kommer börja ha folköl i sin portfölj, och fler och fler städer kommer få butiker som specialiserar sig på folkölsutbudet. På något sätt är det också en gliring mot Systembolaget och monopolet, och konceptuellt skitkul, när det börjar poppa rena folkölsbutiker.

Vad har du för favoriter bland dina egna öl?
Det varierar lite över tid, men Isotonic har varit min favorit senaste tiden. Jag gillar bärs med salt i! Ärligt talat tycker jag den säljer för dåligt med tanke hur bra den är. Just nu är ölen jag gjorde med Tired Hands också en favorit. Men egentligen dricker jag inte sååå mycket av min egen bärs, då jag knappt dricker någon alkohol på vardagar.

Till sist, hur ser framtiden ut? Vad har du för drömmar med bryggeriet?
Just nu tänker jag inte mer än ett halvår framåt hela tiden så nu handlar det mycket om nya bryggeriet. Förhoppningen är att kunna börja brygga där i oktober, men det kanske är väl optimistiskt. När jag väl börjar brygga ska i alla fall allt vara på plats. Mer generellt hoppas jag att surölen, och då inte bara min egen öl, hittar en bredare publik för det är en så bra grej. Det ligger någonstans mellan öl och vin, och är lite av en fulländad dryck. Folk säger att det "inte smakar öl", och på sätt och vis kanske det är lite så, men det spelar inte så stor roll. Sen vet jag inte om jag kommer köra mer eller mindre mässor framöver, vi har varit med på halvmånga hittills vilket väl i och för sig är ganska mycket för ett så litet bryggeri. I höst blir det lite mindre med tanke på bryggeriflytten. Egentligen tycker jag det är roligare att brygga rolig öl med roliga människor och skulle hellre lägga tiden på det än att stå på mässor. Det är ölen som är det intressanta för mig, marknadsföring är jag inte lika intresserad av. Storleksmässigt kommer ju Tempel aldrig bli något nytt Oppigårds, och det vill jag inte bli heller. Jag vill kunna göra rolig öl och ha bra spridning på ölen däremot. Visst skulle det kunna få växa till några hundratusen liter om året och några anställda, men det är ölen som är viktigast, och att det blir bra öl.

1 kommentar:

  1. Dom hade med ölen dom bryggt med Tired hands till Hoppapalooza (south plains ölfestival). Den var fantastiskt bra måste jag säga. Mycket imponerad.

    SvaraRadera