Ölrecension: Tempel/Tired Hands Fell Voices

, , Inga kommentarer

Under CBC träffades bryggarna från svenska Tempel och amerikanska Tired Hands, Arvid och Jean, vilket resulterade i att de kort därefter bryggde en öl ihop vid Jeans besök i Sverige för ett event på Omnipollos Hatt. Nu är den ölen klar och väntas släppas på Systembolaget under hösten. Den har redan serverats på en ölfestival och kommer säkert dyka upp på fler där Tempel medverkar. Här är en recension av deras skapelse.

Ölet är bryggt med vete som växt på åkrarna runt om Tempel Brygghus nuvarande lokal och med maskrosor som Arvid och Jean plockade vid husknuten. Det var också tänkt att ölet skulle innehålla honung från lokala biodlare men man beslöt sig för att skippa honungen då ölet jäste ut så bra. Den är jäst med en mix av de två bryggeriernas huskulturer, den ena tillsatt i början och den andra mot slutet av jäsningen.

Det här är en öl med riktigt intressant smak, där maskrosorna ger en trevlig touch men det händer mycket mer i smaken än så. Det är syrligt, med vetens lätthet och en komplex sammansättning av smakämnen från jäsningen där man hittar en del typiska saisonsmaker men som tillsammans med det syrliga blir något helt annat. Det erbjuder lite mer utmaning för smaklökarna än moderna standardsuringar och närmar sig de höjder som exempelvis Side Project når. Det här är ett praktexempel på hur intressant en öl kan bli när den får jäsa med en bra blandkultur.

Framåt avslutningen blir syran lite för stark för min smak och det hade varit bättre drickbarhet med ett uns mindre syrlighet samt en lätt mjuk beska istället för den mycket låga beskan den har. Det här är små invändningar, och för en öl som bara bryggts en gång är det imponerande hur bra de har lyckats.

Närmaste chansen att testa Fell Voices lär bli på Brewskival i Helsingborg nästa helg, dit Tempel knep en av de sista utställarplatserna.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar