Omnipollos fruktade folkisar

, , Inga kommentarer

Omnipollo har sen en tid tillbaka satsat på den exklusivare sektionen på folkölshyllorna med en samling syrliga fruktöl i de övre prisklasserna samt en något mer folkligt prissatt humlebomb. Sent omsider har jag fått tillfälle att testa fyra av deras fem folköl och lustigt nog är det de två billigare som jag gillar bäst. 

Jag gillar starkt ordet fruktade, det passar utmärkt in bland all hittepåsvenska som används för att beskriva olika företeelser i ölvärlden samtidigt som det ju egentligen också betyder något annat. Underbart. I det här fallet är det bara frukttillsatsen jag syftar på, de här ölen är inget att vara rädd för. Fast frågar du plånboken så fruktar den nog att du ska gilla dem alltför mycket.

Omnipollo har (åtminstone) fyra olika folköl med frukt i varav jag fick tag på tre. Bianca Blueberry Lassi Gose fanns nämligen inte på det ICA där jag köpte Bianca Mango Lassi Gose, Bianca Raspberry Lassi Gose och så Magic #3.5 Pineapple Gose. Allihopa är alltså olika varianter på stilen gose, som traditionellt egentligen inte innehåller någon frukt utan kryddas med koriander och bryggs på vatten med högre salthalt än vad som annars är brukligt. Den som vill läsa mer om traditionell gose kan göra det här, och sedan prova Ritterguts Gose som släpps på Systembolaget under hösten.

Min favorit av de tre provade folkfruktgosevarianterna från Omnipollo är utan tvekan Magic #3.5. Den lätta sältan sitter som ett smäck och lyfter fram den milda fruktigheten med tydliga drag av ananas utan att för den sakens skull vara dominerad av densamma. Riktigt bra, och något jag förstås borde ha tipsat om innan sommarvärmen försvann. Nåja, kommer det en indiansommar har ni här ett bra tips på törstsläckare med låg alkoholhalt.

Även de två ölen i Bianca-serien är mycket lättdruckna och fräscha. Dessa är gjorda med bl a laktos för att efterlikna just lassi, en yoghurtbaserad indisk dryck. Mangovarianten är den bättre av de två i mitt tycke, medan den med hallon inte riktigt funkade. Fräschören i hallonen kom liksom inte fram och smakbilden är grumlig. Mangon kommerdäremot  fram bättre och ger en pigg fruktsmak.

Bianca-ölen är också betydligt dyrare, på 34,90 kr vardera medan ananasgosen bara kostade 26,90 kr på ICA Kvantum här i Uppsala. Det senare tycker jag är fullt rimligt med tanke på kvaliteten, men trettiofem spänn för en fruktfolkis som inte når upp i det smakmässiga toppskikten är lite väl mycket för min del.

Omnipollos enda folköl utan frukt, Arzachel, är ytterligare två kronor billigare och är också att rekommendera. Denna folköl är nämligen humlad gjord för att smaka som en DIPA och lyckas riktigt bra med det. Tunnare i kroppen förstås, men med ruskigt fin humleprofil. Toppklass!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar