Ölrecension: Frejgatan Khartoum Stout

, , Inga kommentarer

Numera finns det, åtminstone (det är lite svårt att hålla koll på alla), omkring 50 fantombryggerier i Sverige. Ett av de senaste in i leken är Frejgatan som drivs av produktchefen på Åkesson Vin och som får in sin första öl, Khartoum Stout, i Systembolagets fasta sortiment nu i september. Jag har tagit en närmare titt på denna skapelse.

Khartoum är en stout som landar på 5,7 % och har bryggts på Sundbybergs Köksbryggeri, där den har fått jäsa med en belgisk jäststam för att ge en fruktig twist till stilen. Det här ett koncept som inte är helt ovanligt med lite starkare stout, ett bra exempel är den mycket trevligt Hercule Stout från Ellezelloise, men jag kan på rak arm inte komma ihåg att jag provat något liknande i den Khartoums styrka.

Om det krävs lite mer kropp för att få det här att funka låter jag vara osagt eller om den här ölen helt enkelt har jäst lite för varmt låter jag vara osagt, men här uppstår en del problem. Direkt känns nämligen tydliga fenoler som ger kryddiga och lite medicinala smaker. Sådant kan fungera i lite mindre mängder men här blir det alltför dominant.

Efter fenolerna kommer även estrar som ger en trevlig fruktighet, som går väl ihop med de rostade tonerna. Mellan de medelstarkt rostade tonerna och fruktigheten finns en bra balans, men det hjälper inte så mycket när fenolerna ligger och stör. 

Det här är inte odrickbart, men det finns en del att jobba med här. De bör komma ganska långt om de bara slipar på hur de jäser den här ölen. Att den tog sig igenom den förmodat hårda konkurrensen om den här lanseringen är däremot något av en gåta.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar